Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: 'Αθώος ο Ραμούς Χαραντινάι'


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προ ημερών απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την απαλλαγή του πρώην αξιωματούχου του UCK από όλες τις κατηγορίες. Ο Χαραντινάι (φώτο-αριστερά) κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου, βασανισμούς και δολοφονίες Σέρβων κατά την διάρκεια του πολέμου τη περίοδο 1998-1999. Μετά την γνωστοποίηση των κατηγοριών από το ICTY(φώτο-δεξιά) και την εισήγηση της ανώτατης εισαγγελέως, γνωστή και ως 'η στρίγγλα της Χάγης', Κάρλα ντελ Πόντε είχε προσαχθεί στο ΔΠΔ αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Στον αντίποδα,και ενώ οι πανηγυρισμοί στην Πρίστινα δεν είχαν καλά καλά κοπάσει, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε ανακοίνωση του τόνισε :'Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο της Χάγης κοροϊδεύει τη δικαιοσύνη και τα αθώα θύματα του Χαραντινάι', ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως 'Το ΔΠΔ διέπραξε ένα σοβαρότατο έγκλημα κατά του Σερβικού λαού'. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, χαρακτήρισε την απόφαση της Χάγης ως «σκανδαλώδη και λανθασμένη» και απαίτησε από την Εισαγγελία του Δικαστηρίου να εφεσιβάλει το απαλλακτικό βούλευμα.

Παρολαυτά πολλά σκοτεινά σημεία και παρασκηνιακές κινήσεις,έχουν δώσει τροφή για την δημιουργία μιας συνωμοτικής παραφιλολογίας γύρω από την αντικειμενικότητα της απόφασης. Ο θάνατος των εννέα εκ των δέκα βασικών μαρτύρων κατηγορίας, η άρνηση του μοναδικού επιζώντα να καταθέσει, η απόφαση για 'πρώιμη απελευθέρωση του Χαραντινάι εν αναμονή της δίκης' το 2006 και η περαιτέρω επέκταση της το 2008 από το Δικαστήριο της Χάγης,επιτρέποντας παράλληλα την ενασχόληση του Χαραντινάι με το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας του,εγείρουν ερωτήματα που το ΔΠΔ θα πρέπει να απαντήσει άμεσα.

Ο Χαραντινάι,που διετέλεσε πρωθυπουργός για λίγους μονό μήνες,μεταμορφώθηκε από 'μπράβο' νυχτερινών κέντρων σε ανώτατο οργανωτικό στέλεχος του UCK,σε ηγετική μορφή του συνασπισμού του ΑΑΚ,σε εθνικό ήρωα για πολλούς Αλβανούς του Κοσσυφο-πεδίου αλλά και σε persona non grata για την διεθνή κοινή γνώμη. Η ταχύτατη ανάδειξή του στο πολιτικό στερέωμα, προκάλεσε την φημολογία για χρήση ύποπτων και αντισυντα-γματικών μεθόδων κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας,το 2004, και την εν τέλη ανάληψη καθηκόντων ως πρωθυπουργού της χώρας το ίδιο έτος.

Τέλος ο Ίντριζ Μπαλάι επίσης απαλλάχθηκε ενώ ο Λάχι Μπραχιμάι, θείος του Χαραντινάι και διοικητής ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ζαμπλάνιτσα, καταδικάστηκε σε 6ετη φυλάκιση,στο πλαίσιο της ίδιας δικογραφίας.


Δημοσθένης Μάρκος