Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Παρουσίαση του νέου τεύχους του Patria


Την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στα γραφεία του περιοδικού Patria (Ζαλοκώστα 5, 2ος όροφος) θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν βετεράνοι της Μάχης της Κύπρου και θα γίνει προβολή του DVD, το οποίο δίδεται ως δώρο με το τεύχος.

20 Ιουλίου 1903. Ημέρα μνήμης του Ελληνισμού για τις εγκληματικές ενέργειες των Βούλγαρων κομμιτατζήδων που εορτάζουν σήμερα οι Βουλγαροσκοπιανοί.

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ:
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1903 Η επανάσταση των Βουλγάρων του Ίλιντεν

Η θλιβερή επέτειος της 20ής Ιουλίου του 1903 (ημέρα του προφήτη Ηλία), μας θυμίζει τις δόλιες κινήσεις των Βουλγάρων εις βάρος του μακεδονικού Ελληνισμού.
Μια επέτειος, την οποία σήμερα θέλουν οι Σκοπιανοί να οικειοποιηθούν, παραποιώντας την ιστορική αλήθεια. Η επανάσταση του Ιλιντεν (Προφήτη Ηλία στην βουλγαρική) τον Ιούλιο του 1903 ήταν ενέργεια των Βουλγάρων Κομιτατζήδων με τρομοκρατικές καταστροφές σε ελληνικά χωριά, με δολοφονίες μητροπολιτών, ιερέων, διδασκάλων, προκρίτων, με εκτελέσεις αγνών πατριωτών και βανδαλισμούς σε εκκλησίες και σχολεία.

Αποκορύφωμα των απερίγραπτων βανδαλισμών εις βάρος του μακεδονικού Ελληνισμού ήταν η καταστροφή και η λεηλασία του Κρούσοβου στις 20 Ιουλίου 1903, (από το Κρούσοβο κατάγεται ο ευπατρίδης καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Βαβούσκος).

Κατά γενική λοιπόν ομολογία τα γεγονότα του Ήλντεν τα δημιούργησαν, οι Βούλγαροι Κομοτατζήδες (Σκοπιανοί δεν υπήρχαν τότε). Το Κρούσοβο ήταν η αιτία να... ευαισθητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η αποστολή αξιωματικών στην Μακεδονία (λοχαγός Κοντούλης, υπολοχαγός Παπούλας και ανθυπολοχαγοί Μελάς και Κολοκοτρώνης).
Έτσι άρχισε η Τρίτη περίοδος του Μακεδονικού Αγώνα (1904 - 1908) με πρωτεργάτες τον Ίωνα Δραγούμη, τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Παύλο Μελλά, καπετάν Κώττα, τον καπετάν Βαγγέλη, τον Λάκη Νταηλάκη και εκατοντάδες Μακεδόνες αλλά και Έλληνες από τις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδος μας. Σήμερα οι Βούλγαροι δεν προκαλούν και δείχνουν ότι παραιτήθηκαν από τις παλιές τους διεκδικήσεις.
Αντίθετα οι Σκοπιανοί, θέλουν να παρουσιάσουν μια ανίερη πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας, δυστυχώς με τις ευλογίες κάποιων μεγάλων δυνάμεων.

Εμείς σαν Έλληνες έχουμε υποχρέωση να επαγρυπνούμε και να έχουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Η Μακεδονία είναι ελληνική.
Νικόλαος Φωτιάδης
Αντιστράτηγος ε.α.
Πηγή:Εφημερίδα ''Χρόνος''

89η επέτειος μνήμης και τιμής στον Ίωνα Δραγούμη


Σε εποχές κατά τις οποίες η επιβουλή κατά των εθνικών μας δικαίων είναι πλέον ολοφάνερη και τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματά της διαρκώς μεγαλώνουν, μορφές τολμηρές και αγωνιστικές όπως αυτή του Ίωνος Δραγούμη είναι πράγματι διαχρονικές.

Σε περιόδους που όλοι αισθάνονται την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και την πάταξη των κομματικών φανατισμών, πανελλήνια μηνύματα, όπως αυτά που απέδωσε η φλογερή γραφίδα του Ίωνος Δραγούμη, από τα μέρη εκείνα όπου ο Ελληνισμός έδινε μάχη για την επιβίωσή του ή την ιστορική του δικαίωση (Αλεξανδρούπολη, Μοναστήρι, Πύργο, Φιλιππούπολη, Αδριανούπολη) είναι αληθινά πολύτιμα.

Συμπληρώνονται 89 χρόνια από την θλιβερή ημέρα της δολοφονίας του Ίωνος Δραγούμη την ημέρα που ο φρικτός κυκλώνας του Διχασμού παρέσυρε και έσβησε μια πραγματική ελπίδα για τον τόπο. Τα δημιουργήματά του και η ίδια η θυσία του, αποτελούν αιώνια μηνύματα και διδαχές στους Έλληνες -και ιδιαιτέρως στους νέους- κάθε εποχής. Ειδικά σήμερα που η ευρισκομένη σε εξέλιξη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» αγγίζει όλο και περισσότερο την πατρίδα μας, οι ιδέες του Ίωνος Δραγούμη αντηχούν επίκαιρες, ιδίως σε όσους αντιστέκονται σε κάθε ξένη επιβουλή και στον επικίνδυνο εφησυχασμό.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Ελληνισμού, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη και η Νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.) συνδιοργάνωσανν καθιερωμένη εκδήλωση τιμής την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στην λευκή στήλη (έναντι ξενοδοχείου Χίλτον, Βασ. Σοφίας 73) εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, κτυπημένος από τις σφαίρες του Εθνικού Διχασμού.

H εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται τα τελευταία 26 χρόνια με συνέπεια. Στην φετινή εκδήλωση όπου χαιρέτησαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κουριαννίδης.

Ακολουθήσε κατάθεση στεφάνων.