Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τα 4 σενάρια για τις τράπεζες

Όλα τα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αναλύει το Reuters, έπειτα από την απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από την Alpha. Όπως τονίζει το ξένο πρακτορείο, η υπόθεση των δύο τραπεζών δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν και οι πολιτικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις δεν αναμένονται μόνο... από τις Εθνική και Alpha, αλλά και από τις Eurobank, Πειραιώς, Marfin και Κύπρου.

Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με σχέδιο για την κρίση (και η Ελλάδα)

Η Γαλλία και άλλες πέντε χώρες (αναμεσά τους και η Ελλάδα) που ανήκουν στα νότια-μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει η Ένωση θα πρέπει να δώσει στο μέλλον λιγότερα χρήματα στους ανατολικούς γείτονές της και περισσότερα προς τις χώρες της Μεσογείου, στο πλαίσιο μιας ανασυγκρότησης της πολιτικής της, προς τις εξεγερμένες χώρες του Αραβικού κόσμου..



Σε επιστολή προς την ΕΕ, την επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων Catherine Ashton στις 16ης Φεβρουαρίου που υπογράφεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Σλοβενίας αναφέρεται:

Γιατί ο Στρός Κάν άδειασε τον κ. Παπανδρέου;

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται από την απόφαση του Ντομινίκ Στρός Καν να αδειάσει, σε μια τόσο δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, τον κ. Παπανδρέου;



Τρείς είναι , κατά τη γνώμη μας, οι πιθανότερες….αιτίες:


Ο κ. Στρος Καν βλέπει, αυτό που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε όλοι, ότι το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει. Και δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία! Ετσι, όχι μόνο απεγδύεται των ευθυνών του, αλλά τις μετακυλύει στον κ. Παπανδρέου! «Ηρθε γυρεύοντας», είπε με άλλα λόγια!