Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ρωσία επιστρέφει στη Μεσόγειο

Η Ρωσία θα εξασφαλίσει την μόνιμη παρουσία της στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το 2015. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προβλεπόμενη μοίρα θα αποτελείται από πλοία των ρωσικών Στόλων της Μαύρης, της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας.Η νέα μονάδα συγκροτείται κατ 'εικόνα της Πέμπτης επιχειρησιακής μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού της ΕΣΣΔ. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ακριβώς αυτή η μοίρα εκπλήρωνε τα μαχητικά καθήκοντα στην περιοχή της Μεσογείου Θάλασσας. Εκείνη την περίοδο ο κύριος εχθρός της σοβιετικής μοίρας ήταν ο Έκτος επιχειρησιακός Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ένα χρόνο μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, η Πέμπτη μοίρα διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1992.

Αλβανία: Το αντάλλαγμα στην Ελλάδα για τον TAP, όλο το παρασκήνιο

Πληροφορίες που έχουν φθάσει στο «defence-point.gr», αναφέρουν ότι η προ ημερών συμφωνία για τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP) που υπογράφτηκε στην Αθήνα, έγινε με αντάλλαγμα την αποδοχή από τα Τίρανα της αναγνώρισης της συμφωνίας Μπερίσα-Καραμανλή, δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δυο χώρες. 
Εάν οι πληροφορίες αυτές επαληθευθούν, θα πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής πλευράς, που φαίνεται ότι έχει μάθει πλέον καλά ότι στη διεθνή πολιτική ισχύει το «πάρε-δώσε»…