Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι νέες περικοπές που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Ο δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τέλος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από την Αθήνα νέο γύρο περικοπών που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους εργασίας, των δαπανών διοίκησης και υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με προσχέδιο προτάσεων. Στις περικοπές που προτείνει η Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται οι αμυντικές δαπάνες, ενώ αυτές είναι που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος επι του ΑΕΠ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Γιατί η Ευρωζώνη μπορεί ακόμη να επιβιώσει

Εάν ανέκυπτε σύγκρουση ανάμεσα στην κυριαρχία της Ένωσης και στην κυριαρχία των Πολιτειών στην παρούσα φάση, θα προβλέπαμε την ήττα της Ένωσης. Αν μια Πολιτεία επέλεγε να αποσυρθεί από το συμβόλαιο, θα ήταν δύσκολο να αντικρούσει κανείς το δικαίωμά της να το κάνει. Και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα είχε τρόπο να διατηρήσει ευθέως τις αξιώσεις της, είτε με τη βία είτε με το δίκαιο’.



Αυτά έγραφε ο Αλέξις ντε Τοκβίλ, ένας από τους πιο εύστοχους ξένους παρατηρητές για τις προοπτικές των ΗΠΑ. Παρά ταύτα δεν κατάφερε να προβλέψει τα αποτελέσματα του Αμερικάνικου Εμφύλιου.
.