Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η Γερμανία για τον Μέγα Αλέξανδρο‏...



οι Κάλας τον θεωρούν νέο Μέγα Αλέξανδρο !

οι Ταλιμπάν όμως τον λένε πολέμαρχο μισθοφόρων...



Σχόλια εξακολουθούν στα διεθνή ΜΜΕ για τον απόγονο της Μικρασίας που, που ως νέος Μεγαλέξαντρος έχει εκστρατεύσει στη Μεγάλη Ασία. Ως δικό της άνθρωπο θεωρεί η φυλή των Κάλας του Πακιστάν τον ελληνικής καταγωγής ανώτατο διοικητή των Νατοϊκών δυνάμεων ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, και ελπίζει ότι θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή της για να τον υποδεχθεί ως νέο Αλέξανδρο. Αλλά και στο Αφγανιστάν έχουν εντυπωσιαστεί γιατί ο ανώτατος βαθμούχος του ΝΑΤΟ λέει πράγματα που κανένας άλλος Αμερικανός πολιτικός ή στρατιωτικός δεν έχει πει ως τώρα. Όπως: «Πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο να κερδίσουμε την υποστήριξη του Αφγανικού λαού απ’ ότι να νικήσουμε τους Ταλιμπάν στρατιωτικά... Στόχος μας είναι η συνέχιση αυτής της τάσης, αλλά τούτο σημαίνει ότι και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να βελτιώσει τις υπηρεσίες της προς τον μέσο Αφγανό πολίτη».


Υπάρχουν όμως και επικριτές του ναυάρχου Σταυρίδη, που τον χαρακτηρίζουν νέο πολέμαρχο Αλέξανδρο, που με μισθοφόρους κι΄αυτός -όπως ο διάσημος πρόγονός του- έχει καταλάβει το Αφγανιστάν…Σύντομα θα δούμε αν τα λόγια του ναυάρχου Σταυρίδη θα γίνουν και έργα απο τον πρόεδρο Ομπάμα, που είναι ο μέγας υποστηρικτής του και επέμενε να είναι ο ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.


Εντυπωσιακή έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στη Γερμανία



Σε μία έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο και το τέλος της απομόνωσης των τότε κόσμων, ευρωπαϊκού και ασιατικού, με 400 μοναδικά εκθέματα, στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον.


Η έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας και το άνοιγμα του κόσμου», που διοργανώθηκε από τα Μουσεία Ράις - Ένγκελχορν του Μάνχαϊμ (REM) και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI), εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου 2010.


Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας της, όπως ανέφερε η Ντόιτσε Βέλε, χιλιάδες είναι οι εως τώρα επισκέπτες. Μεγάλη ανταπόκριση του κοινού υπάρχει και για το ειδικό βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο που έχει εκδοθεί από τους διοργανωτές και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.


Τα 400 εκθέματα, που κοσμούν τις αίθουσες του REM, προέρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το Λούβρο, το Βρετανικό, το Μουσείο της ΠρωσικήςΠολιτιστικής Περιουσίας του Βερολίνου, το Ερμιτάζ της Πετρούπολης, αλλά και από τα εθνικά μουσεία της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν, της Ντουσάνμπε στο Τατζικιστάν και της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.


Στο επίκεντρο βρίσκεται η κεντρική Ασία και τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν με κύριο στόχο των διοργανωτών να αναδείξουν άγνωστες πτυχές των ελληνικών και ελληνιστικών επιρροών στην καθημερινή ζωή και στον πολιτισμό των λαών της κεντρικής Ασίας.


Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας επιστημονικών φορέων και της γερμανικής πολιτείας, που ανέλαβε την αιγίδα της έκθεσης, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


«Με την εκστρατεία του δημιουργήθηκαν εντελώς νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες στην περιοχή της κεντρικής Ασίας. Έτσι, διαμορφώθηκε μια μεικτή, πολύμορφη πολιτισμική κληρονομιά, που σφραγίστηκε από τον ελληνικό, ελληνιστικό πολιτισμό αλλά και τους διάφορους πολιτισμούς των λαών της περιοχής… Γι’ αυτό, ονομάσαμε συνειδητά την έκθεσή μας: Αλέξανδρος ο Μέγαςκαι το άνοιγμα του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής των REM και διοργανωτής της έκθεσης, καθηγητής Άλφρεντ Βίτσορεκ.


Απο την γερμανική εφημερίδα "DIE WELT στις 05.10.2009:

ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Απόσπασμα: Έλληνες ήταν αυτοί οι οποίοι επί πολλές γενεές βρήκαν στο Αφγανιστάν μία νέα πατρίδα, επηρέασαν την χώρα και δημιούργησαν πολισμό...( το άρθρο δεν το έγραψε Ελληνας, αλλά ο Berthold Seewald, Ιστορικός με διπλωματική εργασία στο πανεπιστήμιο του Freiburg το).