Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Μαρκεζίνης- Καρυώτης



H ομίχλη και ασάφεια που καλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να διαλύεται εν πολλοίς λόγω της κοινής μας επιστολής για την ΑΟΖ και της δημοσιότητας της οποίας αυτή έτυχε σε ιστολόγια και σε μερικές εφημερίδες. Καθώς όμως η κοινή γνώμη χρειάζεται συνεχώς ενημέρωση, στο παρόν κείμενο θα σχολιάσουμε δύο συγκεκριμένα θέματα.

147,5 τόνους χρυσού έχει η Ελλάδα


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η χώρα μας έχει 4,7 εκατομμύρια ουγγιές, δηλαδή 147,5 τόνους χρυσού. Υπολογίστε ότι η ουγγιά, σε σημερινές τιμές, πωλείται προς 1.312 δολάρια, ενώ στις 16 Νοεμβρίου είχε αγγίξει την υψηλότερη ιστορικά τιμή, στα 1.451 δολ. ανά ουγγιά.



Από αυτά, τα διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδας σε χρυσό σε μορφή ράβδων είναι οι 112,4 τόνοι, ενώ οι ράβδοι χρυσού φυλάσσονται η μισή ποσότητα στα θησαυροφυλάκια της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανέναν και η άλλη μισή ποσότητα σε τρεις τράπεζες τριών χωρών, στην τράπεζα της Αγγλίας, σε ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μικρό μέρος στην τράπεζα της Ελβετίας.