Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στου Μακρυγιάννη



Για μια ακόμα φορά, απούσας της Πολιτείας και των «αρχόντων» της, αλλά με συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, η ετήσια εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές του Έθνους και της Ελευθερίας, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 1944 υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας νικηφόρα την κομμουνιστική ανταρσία που επιχείρησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα στην δύστυχη μοίρα των άλλων βαλκανικών και ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών. Παρ’ όλο που η φετινή 65η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε στην Αθήνα λόγω των επεισοδίων, εκατοντάδες πατριδολάτρες προσήλθαν να τιμήσουν τους πεσόντες.


Πολλά τα στεφάνια που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντας φορείς με επικεφαλής την διοργανώτρια «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας» (Ν.Κουτρουμπής). Ακολούθησαν, μεταξύ των άλλων, ο 99χρονος Μοίραρχος Σταθόπουλος (μαχητής της εποποιίας του Μακρυγιάννη), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» (Γ.Κυριακοπούλου), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών (Φ.Σταφυλάς), η ΕΑΑΣ (Γ.Κοράκης), η Αστυνομία Πόλεων (Άγγελος Λιόντας), οι απόστρατοι αεροπόροι (Γ.Κασσαβέτης), ο Πολιτιστικό Σύλλογος «Αθηνά» (Ν.Φιδέλης) κ.α. Επίσης παρευρέθηκαν ο στρατηγός Μ.Κωττάκης (εκ μέρους του βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη), ο Θ.Δεληγιώργης (εκ μέρους του βουλευτή Μάκη Βορίδη) και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ. Θεοδόσης Αθανασάς, Ιωάννης Γιαννάκενας και Σπύρος Σταματόπουλος.


Την Ελλάδα και την Ελευθερία υπερασπίστηκαν οι αξιωματικοί και οπλίτες της Χωροφυλακής του Συντάγματος Μακρυγιάννη, μαζί με τους άνδρες της Οργάνωσης «Χ» εκείνο το πρωινό της 4ης Δεκεμβρίου του 1944. Απέναντι σε ένα υπεράριθμο στρατό του ΕΛΑΣ, η Χωροφυλακή, κράτησε για μέρες ολόκληρες την περιοχή του Μακρυγιάννη γνωρίζοντας ότι αν ο ΕΛΑΣ έφτανε στο Σύνταγμα, όλα θα είχαν χαθεί και η Πατρίδα θα είχε πνιγεί στην σοβιετική τυραννία. Η ευγνωμοσύνη των ελευθέρων Ελλήνων στους αγωνιστές της Ελλάδος και της Ελευθερίας πρέπει να μείνει άσβεστη για τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το χρέος μας.