Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Η Αίγυπτος έσπασε ένα ταμπού, ανοίγοντας το πρώτο προξενείο αραβικής χώρας στο ιρακινό Κουρδιστάν και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού κράτους, Αρμπίλ.


Στα εγκαίνια του προξενείου, που ιδρύθηκε με σκοπό να επισημοποιήσει και να διευρύνει τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αιγύπου και του Κουρδιστάν, παρευρέθησαν ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Ebul Geyt, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ και
εκ των βασικών συνεργατών του Μπαρζανί, Hoşyar Zebari,
αξιωματούχοι του κουρδικού κράτους και της κυβέρνησης του Κουρδιστάν και ο ... Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Ερμπίλ, Aydın Selcen.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010.




Η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα είχε φέτος κύριο θέμα την οικονομική κρίση. Ωστόσο, το τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Archaeology αποτελεί την εξαίρεση, καθώς συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών, στις οποίες φέτος σημειώθηκαν οι πιο αξιόλογες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας.


ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Το ξέσπασμα ενός νέου τοπικού «ψυχρού πολέμου» τροφοδοτεί η σταδιακή επιβεβαίωση της ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ανατρέπονται οι μέχρι τώρα ισορροπίες σε μια ήδη επιβαρημένη από το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό περιοχή.