Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η διελκυστίνδα ευρώ-δολαρίου

Η διελκυστίνδα ευρώ-δολαρίου συνεχίζεται - με τη χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών να μην οδηγείται σε αποφάσεις, παρά την κρίσιμη οικονομική θέση της Ελλάδας και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού,για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις €.
Η Γερμανία, βλέποντας τις εξαγωγές της να απειλούνται, επιθυμεί προφανώς τη διατήρηση της σταθερά χαμηλής ισοτιμίας του ευρώ (κάτω από το 1,30), απέναντι στη ζώνη του δολαρίου – γεγονός που επεξηγεί αφενός μεν την καθυστέρηση των αποφάσεων για την Ελλάδα, αφετέρου την επίθεση της εναντίον της Γαλλίας (πάντοτε σε συνδυασμό με τις ηγεμονικές βλέψεις της).

Οι γερμανικές αμφιβολίες απειλούν το ευρώ

Οι γερμανικές αντιρρήσεις για τις υφιστάμενες απώλειες σχετικά με τα επίσημα δάνεια στην Ελλάδα έχουν αναγκάσει την ευρωζώνη να διερευνήσει πιο σύνθετα μέσα για να βοηθήσει την Αθήνα να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους της.
Μετά από σχεδόν 10 ώρες έντονων συνομιλιών την Τρίτη το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πώς να μειώσουν γρήγορα το σωρό του χρέους της Ελλάδας. Απηύθυναν έκκληση για μια νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για την επίλυση των διαφορών και την απελευθέρωση των € 44 δις ευρώ της από καιρό αναμενόμενης βοήθειας.