Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Νεκρος σε τροχαίο ο Αυστριακος Εθνικιστης ΗγέτηςΓεργκ Χάιντερ



Ο Γεργκ Χάιντερ, 58 χρόνων, αρχηγός της ακροδεξιάς Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (ΒΖΟ) και κυβερνήτης της Καρινθίας, σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε αυτοκινητικό δυστύχημα, επιβεβαίωσε η αυστριακή αστυνομία.

Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρινθίας, γύρω στις 2 π.μ., δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ο Χάιντερ οδηγούσε μόνος του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο σε μια εθνική οδό νότια του Κλάγκενφουρτ όταν το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ανατράπηκε. Λίγο πριν από το δυστύχημα είχε προσπεράσει ένα άλλο όχημα, η οδηγός του οποίου ειδοποίησε την αστυνομία.

Ο Χάιντερ τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και το θώρακα και υπέκυψε λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Χάιντερ πήγαινε σε μια οικογενειακή γιορτή για τα 90α γενέθλια της μητέρας του στη γενέτειρά του, το Φάιστριτς, περίπου 30 χλμ. από το Κλάγκενφουρτ.

Για μας, είναι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος και υπαρχηγός της BZO Στέφαν Πέτσνερ στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας συγκέντρωσαν μαζί 30% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, όπου η BZO του Χάιντερ, που είναι το μικρότερο από τα δύο κόμματα, τριπλασίασε την επίδοσή της φτάνοντας γύρω στο 12%.

Ο Γεργκ Χάιντερ γεννήθηκε το 1950 και δραστηριοποιήθηκε από την εφηβεία του στην πολιτική, η οποία έγινε η αποκλειστική απασχόλησή του από το 1977. Ήταν τότε ενταγμένος στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). To FPO σχημάτισε το 2000 μια κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με αποτέλεσμα να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Αυστρία.

Η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό κατέρρευσε με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το 2002, στις οποίες το FPO έχασε σημαντική δύναμη.
Έπειτα από ενδοκομματικές συγκρούσεις στο FPO, ο Χάιντερ σχημάτισε το 2005 τη Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας (BZO). Στις εκλογές του 2006, το νέο κόμμα του μόλις που πέρασε το όριο του 4% που ήταν απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές.