Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ποιοί και πως “παγιδεύουν” την Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό το καθεστώς του Μνημονίου και της Τρόικας, εξαιτίας των δεικτών της, για παράδειγμα το ύψος του δημοσίου χρέους της, του ιδιωτικού της χρέους ή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων της. Αυτοί βρίσκονται στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται υποχρεωμένη να εξυπηρετήσει την κατοχική δανειακή σύμβαση του Μνημονίου επειδή δεν μπορούσε να δανεισθεί από τις αγορές το φθινόπωρο του 2009, παρά τα προβλήματα κακοδιαχείρισης και ανεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Τι θα αποδώσει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας;

Η εμπειρία μάς έχει διδάξει να μην παίρνουμε κατά κυριολεξία τα ονόματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πολλά και διάφορα ‘σύμφωνά’ της. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που εισήχθη το 1996 απέτυχε παταγωδώς να εκπληρώσει τους δύο αυτούς στόχους. Παρά τη βαριά του ονομασία, η Ευρωζώνη δεν διακρίθηκε ούτε για τη σταθερότητά της, ούτε για την υψηλή της ανάπτυξη.



Το ίδιο συμβαίνει με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που προσπαθούν να επιβάλλουν στα υπόλοιπα μέλη του ευρώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί – μέχρι στιγμής όχι με επιτυχία.