Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

H Ευρώπη σε κρίση: Ποιός χρωστάει σε ποιόν;

Σε εκτενέστατο δημοσίευμά του το BBC προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του χρέους, παραθέτοντας στοιχεία για το ποια χώρα χρωστάει που και τι. Δείτε αναλυτικά τα χρέη της ευρωζώνης



Ειδικό ένθετο στην ιστοσελίδα του BBC προσπαθεί να αποσαφηνίσει βασικά ζητήματα ώστε να τα κατανοήσει ο πολίτης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητος.

 Στα γραφήματα που ακολουθούν έχουν τοποθετηθεί οι "βασικοί παίκτες" της Ευρωζώνης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας- Η.Π.Α, Ιαπωνία-. Μέσα από "βέλη" παρατηρούμε σε ποιας χώρας τις τράπεζες οφείλει το κάθε κράτος.

Η Ευρωζώνη ή θα προχωρήσει ή θα ρισκάρει την καταστροφή της

Οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο δύσπιστοι απέναντι στα ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ίσως αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό πρέπει να αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή. Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί θα ήθελαν να κηρύξουν σήμερα τον πόλεμο απέναντι στις αγορές. Δεν πρέπει να ξεχνούν όμως ότι θέλουν κάποιους για να αγοράζουν το χρέος τους.




 Τη Δευτέρα τα σπρεντ έναντι των γερμανικών ομολόγων έφτασαν τις 60 μονάδες βάσης για τη Φιλανδία και την Ολλανδία, τις 152 για την Αυστρία, τις 155 για τη Γαλλία, τις 292 για το Βέλγιο, τις 466 για την Ισπανία, τις 487 για την Ιταλία, τις 650 για την Ιρλανδία, τις 945 για την Πορτογαλία και τις 2554 για την Ελλάδα.