Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

"ACIK DENIZ ":ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ "ΣΚΙΑ"ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Ασυνήθιστη αμερικανική ενέργεια κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροναυτικής άσκησης καταδεικνύει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει…


Το Αμερικανικό Ναυτικό (USN) που εστιάζει την προσοχή του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το Αιγαίο, έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) για να παρακολουθήσει από απόσταση αναπνοής τουρκική άσκηση η οποία αρχίζει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το διάστημα 7-11 Φεβρουαρίου στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ




Παρά τα πάμπολλα που έχουν γραφτεί για τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου στην τελευταία δεκαετία, οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκαν πολύ λιγότερο επίπονες απ’όσο στο παρελθόν.



Τα επίπεδα ζενίθ που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, σχεδόν καθόλου δεν κατηγορήθηκαν για την διεθνή ύφεση, ενώ είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στις υφέσεις 1973-74, 1980-81 και 1990-91. Κι αυτό γιατί ο πλανήτης δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματικό πετρελαϊκό σοκ τα τελευταία 20 χρόνια.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ....


Τις εκτιμήσεις των Αμερικανών όπως αυτές αποτυπώνονται σε 6 χιλιάδες σελίδες μελετών (του επίσημου συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης για γεωλογικά θέματα, του USGS) για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις λεκάνες του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Κρήτης αναλύει ο... εμπειρογνώμονας και πρώην γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογοναθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Ηλίας Κονοφάγος προς τον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.