Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ευχή ή κατάρα ή μικρότερη Ευρωζώνη;

Η Γερμανία δεν κάνει βήμα πίσω στην επιδίωξή της για αναμόρφωση προς το αυστηρότερο των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί δημιουργίας μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια και οι εμπειρογνώμονες δουλεύουν εδώ και ένα μήνα στην κατεύθυνση της αλλαγής των Συνθηκών. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, είναι οι επισημάνσεις στελέχους της κυβέρνησης Μέρκελ ότι οι όποιες αλλαγές στην Συνθήκη της Λισαβόνας -και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 37- «θα πρέπει να επικυρωθούν από… χθες».

Λίγες εβδομάδες ζωής δίνει στο ευρώ ο Economist αν δεν ληφθούν τολμηρές αποφάσεις

«Είναι στ' αλήθεια το τέλος;», ρωτά ο Economist



Λονδίνο
Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις».


Ενιαίο δόγμα για την ενέργεια




Μπορεί προτεραιότητα για τους Eλληνες πολίτες σ' αυτή την οδυνηρή συγκυρία να είναι "η εκταμίευση της έκτης δόσεως" και στη συνέχεια (με αναπόδραστη αλληλουχία) της έβδομης, της όγδοης και όσων άλλων ακολουθήσουν στην επαχθή κατιούσα.