Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο Μάθιου Νίμιτς τα παρατάει απογοητευμένος…

 Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διαμάχη του ονόματος μεταξύ Ελλάδας Σκοπίων εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να επιστρέψει την διαμεσολαβητική εντολή, στον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι-Μουν, μας πληροφορεί το «Time», γράφει, σήμερα, η σκοπιανή εφημερίδα «Βρέμε».


Ο διαπιστευμένος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, που αντί να έρχονται πιο κοντά, ολοένα απομακρύνονται, με ελάχιστες πιθανότητες προσέγγισης.


Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η σκοπιανή εφημερίδα, ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Ελλάδα, ίσως για τελευταία φορά.


Η πρόσφατη απόπειρα διαπραγματεύσεων του Νίμιτς έγινε στο τέλος του παρελθόντος Απριλίου, όταν είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ζόραν Ζολέφσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη.


Η συνάντηση αυτή δεν απέφερε τίποτε το θετικό αφού οι δύο πλευρές παρέμεναν στις γνωστές θέσεις τους.


Μετά τη συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές, ο Νίμιτς, συναντήθηκε με τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, τόνισε ότι εξετάσει την πρόταση για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία, ως τελική λύση, θα έδινε μια ταχεία διέξοδο στην κρίση.


Η πρόταση όμως δεν έδινε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, λύσεις σε άλλα θέματα όπως της ταυτότητας και της γλώσσας που σύμφωνα με τους ανώτατους αξιωματούχους δεν ανήκουν στις προτεραιότητες αν και αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων.


Τότε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προέβη σε δήλωση στην οποία υπογράμμιζε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αν ετίθετο ως επίσημη πρόταση, ο ίδιος θα την καταψήφιζε και θα πραγματοποιούσε δημοψήφισμα για αυτήν.


Το σκοπιανό δημοσίευμα προβαίνει σε ανασκόπηση των γεγονότων και δηλώσεων που έγιναν από τα δύο μέρη τον τελευταίο μήνα δίχως, ωστόσο, να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς.


Η «ΒΡΕΜΕ» φιλοξενεί, ακόμη, στο άρθρο της και τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Lawrence Igelberger, ο οποίος λίγο πολύ θεωρεί τις αξιώσεις της Ελλάδας ‘παράλογες’ και υποστηρίζει τα Σκόπια για τις θέσεις που εκφράζουν νουθετώντας, μάλιστα, τη χώρα αυτή, να κάνει υπομονή γιατί «αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο στον αγώνα της Μακεδονίας για να βρει το δίκαιό της».

Ο Igelberger, μάλιστα, όπως γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, δήλωσε επακριβώς τα εξής:

« Είναι λάθος ότι η χώρα (τα Σκόπια) αναζητά μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το όνομα και ότι γίνεται προσπάθεια να βρουν μια λέξη ή λέξεις που θα ετίθεντο μπροστά ή πίσω από το όνομα Μακεδονία».

[σ.σ. Τέτοιες δηλώσεις αμερικανών όχι μόνον κακό κάνουν στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση της γνώμης των πολιτών, αλλά θεωρούνται και απαράδεκτες καθώς διαιωνίζουν ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να είχε επιλυθεί από καιρό.]





πηγή:http://diolkos.blogspot.com