Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ




Τον προβληματισμό για το εάν η ελληνική κρίση μπορεί να παρασύρει και την Κύπρο εκφράζει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε μία προσπάθεια να δείξει τους στενούς δεσμούς που έχουν οι δύο χώρες μεταξύ τους και τις ομοιότητες στη διαμόρφωση της πολιτικής τους.
 
Στο άρθρο της οικονομικής εφημερίδα, το οποίο τιτλοφορείται «Το μικρό νησί με τις μεγάλες τράπεζες», αναφέρεται ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε προβληματική περίπτωση, επειδή η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα συνδέεται στενά με τον μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης, την Ελλάδα.




Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 5 δις. ευρώ. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες σ’ αυτά τα χαρτοφυλάκια.


Η σύνδεση των δύο οικονομιών ήταν και η πραγματική ανησυχία των οίκων αξιολόγησης, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία Α από την Α+, δηλαδή η χώρα εξακολουθεί ακόμη να ανήκει στην κατηγορία των αξιόπιστων, αλλά στην ευρωζώνη ταξινομείται πλέον μετά την Ιταλία και την Σλοβακία.


Όταν το 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη, ο προϋπολογισμός της είχε πλεόνασμα 3,4% και το δημόσιο χρέος της έφθανε το 58,3% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν ξεπερνούσε το όριο του 60% που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s την επόμενη χρονιά το χρέος ενδέχεται να αγγίξει το 79% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα ο Δημήτρης Χριστόφιας χορήγησε υψηλούς μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχώρησε στην εξυγίανση των συνταξιοδοτικών ταμείων.


http://diolkos.blogspot.com
«Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται από την ελληνική κρίση, καθώς μόνον φέτος μεταφέρθηκαν ελληνικά κεφάλαια ύψους 30 δις. ευρώ από την Ελλάδα στην Κύπρο. Όμως αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει, αφού οι συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερες από τη συνολική οικονομική απόδοση της Κύπρου, ενώ το 22% των εξαγωγών της έχουν επίσης αποδέκτη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: