Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΜΕ ΥΦΕΣΗ

Εγκλωβισμένη στην ύφεση παρουσιάζεται η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων.



Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία καταγράφηκε ύφεση.


Ειδικότερα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 4,6% έναντι πτώσης 4,5% που προέβλεπε αρχικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, τη στιγμή που η προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,1%.


Την ίδια περίοδο επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο.


Στην αρχική της εκτίμηση η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4%. Στην ΕΕ των «27», το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξησης επίσης 1% το προηγούμενο τρίμηνο.


Το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Στη Γερμανία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στην Ιταλία κατά 0,3% και στην Ολλανδία παρέμεινε αμετάβλητο.


http://diolkos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: