Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ"ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Οι αποκαλύψεις του γερμανικού τύπου επιβεβαιώνουν τα τελευταία 24ωρα την εικόνα που είχε διαμορφωθεί λίγο πριν από το Νταβός ότι η Γερμανία σε συνεργασία με τη Γαλλία αλλάζουν τον "οδικό χάρτη" για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους μέσα στον Μάρτιο.



Η αλλαγή αυτή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και τα προγράμματα "προσαρμογής" που τρέχουν σε Ελλάδα και Ιρλανδία και για το λόγο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου προετοιμάζει το έδαφος για "Μνημονιακή" παράταση η οποία θα έχει να κάνει με την ικανότητα της οικονομίας να παράγει πλεονάσματα από το 2014 ή όχι.



Ο σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει έκτακτη συνάντηση των 17 χωρών της ευρωζώνης στα μέσα Μαρτίου και οριστικές αποφάσεις στις 24 - 25 Μαρτίου στην τακτική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.


Βασικό στοιχείο του νέου σχεδιασμού είναι η επιβολή όρων κοινής οικονομικής πολιτικής τόσο στο επίπεδο των εσόδων (φόροι) όσο και επίπεδο των δαπανών (μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία) με το πρόσχημα ενός ενιαίου πλαισίου ανταγωνιστικότητας στην ευρωοικονομία.

Αναλυτές και οικονομολόγοι που έχουν ήδη δουλέψει πάνω στις νέες προτάσεις επιμένουν ότι η "ενιαιοποίηση" της οικονομικής πολιτικής με ένα τέτοιο τρόπο σε συνθήκες κρίσης είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει τις διαφορές παρά να ενοποιήσει την κατάσταση των ευρωοικονομιών με αποτέλεσμα να προκαλέσει ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Ως επικίνδυνα μάλιστα σημεία αναφοράς τέτοιων συνεπειών "δείχνουν" την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.


Σύμφωνα πάντως με τις υπάρχουσες πληροφορίες παραμένει ανοικτό θέμα προς συζήτηση το "μεταβατικό" καθεστώς όπως και ο χρόνος που θα χρειασθεί για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Η πρόθεση του Βερολίνου είναι να ξεκινήσει η αλλαγή αυτή το 2012 ή το αργότερο από το 2013.




http://diolkos.blogspot.com
Οι αναπροσαρμογές ήδη είναι αντικείμενο "τεχνικής" επεξεργασίας στην Αθήνα από τα στελέχη της τρόικα αλλά θα μπουν στην τελική τους φάση μετά την παρουσίαση του σχεδίου Μέρκελ - Σαρκοζί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, η πρώτη συζήτηση ενημέρωση για το οποίο θα γίνει εκτός ατζέντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: