Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται ότι έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που εμφανίζεται στους συνομιλητές του με «κομμένα τα φτερά» μετά από την τριήμερη περιοδεία του σε Βερολίνο και Ελσίνκι.
Είναι γεγονός ότι τα ταξίδια του πρωθυπουργού, στα οποία συνοδεύονταν από τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν πήγαν όσο καλά ήθελαν στην κυβέρνηση και το κλίμα γίνεται ολοένα και πιο βαρύ για τη χώρα μας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου που θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το ελληνικό ζήτημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε την παραίνεση 200 κορυφαίων γερμανών οικονομολόγων που με κοινή δήλωσή τους την καλούν να απορρίψει τους μηχανισμούς διάσωσης, ουσιαστικά δηλαδή να αφήσει την Ελλάδα και όσες άλλες χώρες έχουν πρόβλημα να πτωχεύσουν. Οι συγκεκριμένοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι το χρέος υπερχρεωμένων κρατών, όπως της Ελλάδας, κάτι που πρώτος ζήτησε και ο πρόεδρος της Bundesbank Αξελ Βέμπερ.
Η πίεση προς την Μέρκελ να ρίξει στα τάρταρα τη χώρα μας ενισχύεται όμως και από την αρθρογραφία του γερμανικού Τύπου, με αφορμή το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών όσο γρήγορα θα έπρεπε αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung έχει άρθρο με τίτλο «Πού είναι οι μεταρρυθμίσεις;» και τον υπότιτλο ότι «η Ε.Ε. σιωπά όσον αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο διάσωσης μπορεί να αποτύχει».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το σχέδιο διάσωσης μπορεί να αποτύχει. (...) Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης δεν επαρκεί και οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τις περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους. Οι υποσχέσεις για αποπληρωμή των δανείων είναι κενές. Μόνο για να αποτρέψει αύξηση των χρεών, η Αθήνα θα πρέπει σε ετήσια βάση να έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό της τάξης του 10%. Αυτό δεν το καταφέρνουν ούτε τα κράτη με παράδοση σταθερών οικονομιών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι πολιτικοί της Ευρώπης να αποκρύπτουν την πραγματικότητα από τους πολίτες τους μέχρις ότου αυτή δεν θα είναι πλέον υποφερτή και τότε θα αποφασίσουν άμεσα νέα χορήγηση βοήθειας. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, με τον οποίο τα πλούσια κράτη της Ευρωζώνης θα “διατρέφουν” τους εταίρους που ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους. Καμία γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό».
Με άλλα λόγια, σκούρα τα πράγματα για την όμορφη πατρίδα μας. Ειδικά από τη στιγμή που η Μέρκελ γνωρίζει τη μία μετά την άλλη τις συντριβές στις τοπικές γερμανικές εκλογές και αντιλαμβάνεται ότι εφόσον συναινέσει στην σωτηρία της Ελλάδας, θα δεχτεί επιπλέον σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, με κίνδυνο την περαιτέρω καταβαράθρωση των ποσοστών της...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου