Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι Γερμανοί σκότωσαν τις ελπίδες για επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Τέλος στην πιθανότητα αγοράς κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), έδωσε σήμερα απόφαση της γερμανικής Βουλής που δέχθηκε πρόταση της αντιπολίτευσης προεξάρχοντος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), που αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση να εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί ο Γερμανός φορολογούμενος, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που πρακτικά συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στα κεφάλαια που διαχειρίζεται το Ταμείο, να επιβαρυνθεί με νέο χρέος, να πληρώσει και πάλι για να βγουν από τη δύσκολη θέση οι «άτακτοι» Νότιοι!




Και εν τέλει μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και την σημαντική ευελιξία που αυτές προσφέρουν στη διαχείριση της κρίσης χρέους της Περιφέρειας, πολλοί πίστεψαν ότι το θέμα «πάγωσε».


Αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Bundestag, η γερμανική Βουλή δηλαδή, ενέκρινε την πρόταση του CSU, με αποτέλεσμα τώρα να στέλνει σε αδιέξοδο την ίδια την Μέρκελ! Πολύ περισσότερο ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή, κι ενώ μια εβδομάδα πριν η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δώσει τη συγκατέθεσή της για τη αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF.




Οι προσπάθειες ακόμα και της ίδιας της γερμανίδας Καγκελαρίου να μην προχωρήσει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ήταν αλήθεια πολλές. Όπως πάμπολλες ήταν και οι «παραινέσεις» πολλών Ευρωπαίων παραγόντων, με τελευταίους χρονικά τους κυρίους Μπαρόζο και Τρισέ, προς τους Γερμανούς Βουλευτές να μην εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: