Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το ΔΝΤ μπλοκάρει την εκταμίευση της 5ης δόσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει την κρίσιμη δόση των 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εκταμίευσή της, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς απτές διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν την Κυριακή πιστεύοντας ότι τα δύο θέματα είναι διαχωρισμένα και πως η εκταμίευση θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί στις αρχές Ιουλίου, εφόσον εγκριθεί το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Θεωρήθηκε πως οι πρόσφατες δημόσιες δεσμεύσεις ότι η Ε.Ε. θα εξασφαλίσει τη φερεγγυότητα της Ελλάδας και για τον επόμενο χρόνο ήταν επαρκείς για να προχωρήσει το ΔΝΤ στην εκταμίευση της δικής του συμμετοχής, που ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.



Ενώ, όμως, συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ως προς τους όρους για το νέο πακέτο στήριξης, αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν σε μία έκτακτη συνάντηση ότι χρειάζονται περισσότερες δεσμεύσεις για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ευρωζώνης που ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της συνάντησης.


Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι εμμένουν στην αρχική τους θέση, περί εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τον επόμενο χρόνο, πριν προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας.


«Αυτό πρέπει να έχει γίνει για να προχωρήσουμε και ελπίζουμε ότι οι προϋποθέσεις θα εκπληρωθούν με προθυμία», δηλώνει ο κ. John Lipsky, ο νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τη δόση των 15 δισ. ευρώ πριν από τις 15 Ιουλίου, ειδάλλως θα προχωρήσει σε κρατική χρεοκοπία.


Οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση έχουν σημάνει συναγερμό και στις ΗΠΑ. Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών (G7) είχαν μία τηλεδιάσκεψη αργά το βράδυ της Κυριακής, που διήρκεσε μισή ώρα, ώστε να ενημερωθούν για τις συζητήσεις στην Ευρώπη - το τηλεφώνημα σε έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη ερμηνεύεται ως ένδειξη ανησυχίας των ΗΠΑ. Μία ακόμη τηλεδιάσκεψη της G7 είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.


Οι κανόνες του ΔΝΤ απαγορεύουν την εκταμίευση δόσεων σε μία χώρα που δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τους επόμενους 12 μήνες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραδέχτηκαν δημοσίως τη Δευτέρα ότι υπό το τρέχον πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα τον Μάρτιο του 2012, όταν η Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές.

 
Οι εντάσεις ως προς ένα νέο πακέτο στήριξης επικεντρώνονται στην επιμονή της Γερμανίας και άλλων συμμάχων της από τον ευρωπαϊκό Βορρά για σημαντική μείωση των κεφαλαίων που θα δοθούν από την Ε.Ε. και για συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων. Στην επίσημη έκθεση προόδου, όμως, το ΔΝΤ χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών «μη παραγωγική» και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία στη λήψη αποφασιστικής δράσης απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης εν τη γενέσει της. Έκτακτη συνάντηση έχει οριστεί για τις 3 Ιουλίου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.


http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: