Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Σε νέο δάνειο 80 – 100 δισ στοχεύει η Ελλάδα στο έκτακτο Εurogroup της 6ης Ιουνίου - Αυξήσεις 15% στα τέλη κυκλοφορίας, στο 23% αυξάνει ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης

Δεύτερο δάνειο ύψους 80 -100 δις. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα για την περίοδο 2012 – 2013 προκειμένου να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της επόμενης τριετίας.


Το αν θα πρόκειται για διμερή δανεισμό, όπως αυτός του σημερινού Μνημονίου ή για κεφάλαια από το προσωρινό Ταμείο Στήριξης (EFSF) είναι κάτι το οποίο θα αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24- 26 Ιουνίου.






Το αίτημα όμως για τη νέα στήριξη της Ελλάδας με δάνεια υψηλότερα των 60 δις. ευρώ θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της 6ης Ιουνίου.


Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του «υπηρεσιακού Eurogroup» που συνέρχεται σήμερα και στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων που έκαναν για την εκταμίευση της 5ης δόσης, των 12 δις. ευρώ του δανείου.


Οι τελικές εκθέσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που θα αποσταλούν σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου.


Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας συνεχίσθηκαν και χθες με τους ξένους να ζητούν ακόμη και συγκεκριμένο στόχο για τις απολύσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο».


Στην χθεσινή σύσκεψη με την αντιπροσωπεία της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών μετείχε και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης αποφασίστηκαν:


- Όσοι προσλαμβάνονται χωρίς επαγγελματική εμπειρία να αμείβονται με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Δηλαδή για ανειδίκευτους εργάτες ο βασικός μισθός μειώνεται από τα 750 ευρώ στα 600 ευρώ.


- Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου γίνονται καθεστώς: η διάρκειά τους θα είναι έως 3 έτη, με έως 3 ανανεώσεις. Επίσης δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση ότι μετά τις ανανεώσεις της σύμβασης, η σύμβαση θα γίνεται αορίστου χρόνου ή μόνιμη, ούτε ότι ο εργαζόμενος θα μπει κανονικά σε μισθολόγιο.


- Το οκτάωρο θα μπορεί να γίνεται πλέον δεκάωρο, για 6 μήνες αντί για 4 που ισχύει σήμερα. Αυτό επηρεάζει κυρίως όσους δουλεύουν εποχικά (πχ την καλοκαιρινή περίοδο).


- Την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων σε όλες τις κοινωνικές παροχές.


- Περικοπές κατά 10% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Γιαόσους έχουν υποβάλλει αίτηση από το 2009 και μετά.


- Αύξηση του ποσοστού παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.450 ευρώ, από 4% έως 10% που είναι σήμερα, σε 6%έως 14%.


- Επιβολή ειδικής εισφοράς κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.


- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


Στις διαβουλεύσεις χθες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την Τρόικα οριστικοποιήθηκαν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που θα φθάνουν τα 28,4 δις. ευρώ έως το 2015.


Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο σύνολό του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, και θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για το2011 για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ.


Μόνο από την μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 6.000 ή στα 8.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πρόσθετες εισπράξεις από φόρους ύψους 1,4 δις. – 1,5 δις. ευρώ.


Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο και θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ( σ.σ. 1,5 εκατ. υπόχρεοι).


Η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου.


Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, και για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.


Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού θα είναι 10%.


Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στην αντιπροσωπεία της Τρόικας κάνει λόγο για δημοσιονομικό όφελος 200 ευρώ – 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.


Κατά τις πληροφορίες, άμεση θα είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.


Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς τη λίστα με τα προϊόντα που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.


Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η μετάταξη που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο θα αφορά τα είδη εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες ) και όχι τα τρόφιμα.


Νέες αυξήσεις έρχονται ακόμη σ τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των φθηνών τσιγάρων.


Στο υπουργείο Οικονομικών φέρνουν στο προσκήνιο την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης .


Στην κυβέρνηση μελετούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο της αναβολής του μέτρου όμως οι αστοχίες που υπάρχουν στα κρατικά έσοδα (στα 2 δις. ευρώ η «τρύπα" στο τετράμηνο) καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή του.


Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης έτσι ώστε η εξομοίωση να μην τόσο επιβαρυντική για τους καταναλωτές.


Στο Μνημόνιο καταγράφεται η δέσμευση για έσοδα 300 εκατ. φέτος από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα τον Οκτώβριο στα οποία θα προστεθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ το 2012.


Όσον αφορά στους έχοντες, η κυβέρνηση προωθεί την επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.


Για την επίτευξη του φετινού στόχου του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, αλλά και στο 1% έως το 2015, προωθούνται τα εξής μέτρα:


- Μείωση αφορολογήτου ορίου στα 6.000 – 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα.


- Επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές


- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά. Αυτό συνεπάγεται με περίπου 10 λεπτά επιβάρυνση στο μπουκάλι.


- Επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που θα σημάνει επιβάρυνση τουλάχιστον 5 ως 15 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς.


- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.


- Αύξηση 10%-15% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.


- Είσπραξη προστίμων από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.


- Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%.


- Εξίσωση ΕΦΚ στα καύσιμα


- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με «μαχαίρι» στα επιδόματα.


-Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια .


-Ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.


-Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.


-«Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


-Μείωση κατά 150.00 ευρώ του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.


-Μείωση αφορολογήτου ορίου για απόκτηση πρώτη κατοικίας.


- Σταδιακή αύξηση αντικειμενικών τιμών


-Κατάργηση 300 φόρων υπέρ τρίτων.


-Άντληση εσόδων έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και «ορφανές» τραπεζικές καταθέσεις.





                                                                                                                                      http://diolkos.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: