Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Γ.Παπανδρέου: "Σε λίγες μέρες... " - Ε.Βενιζέλος: "Πτωχεύουμε, όλα Ο.Κ."!

Για κήρυξη "επιλεκτικής πτώχευσης" της χώρας τις επόμενες ημέρες προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και φαίνεται ότι πλέον παίζει καθαρά ένα παιχνίδι πιέσεων ειδικά προς την Γερμανία, απειλώντας την , κάπως αργά βέβαια, με στάση πληρωμών.


"Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες" τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, σχετικά και με το ελληνικό χρέος. Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταίροι στην Ευρώπη, «όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις», καθώς πλέον «βλέπουν κατάματα την αλήθεια» ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά «ένα ευρύτερο και δομικό πρόβλημα για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών».


Τέλος, επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ο καιροσκοπισμός σε κανέναν, «συγχέοντας σκόπιμα την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες».


Σε ότι αφορά την επιλεκτική χρεοκοπία, ο ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι "Δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα!


"Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και λογοπαίγνια» ενώ ξεχωριστή αναφορά επιφύλαξε για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι δημαγωγεί και παίζει με τις λέξεις. Παράλληλα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε».


Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι «απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας και χρηματοδότησης. Η τελευταία υποβάθμιση από τη Fitch ήρθε χωρίς καμία πραγματική επίπτωση για τις τράπεζες και το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα των stress tests που θα έχουμε αύριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, θεσμική και απερίφραστη αυτή μου η διαβεβαίωση».


«Αν κάποιοι επιχειρούν να μεταφράσουν κατά τρόπο λαϊκίστικο τον όρο selective default, τους λέω πως δεν είναι ούτε χρεοκοπία ούτε αδυναμία πληρωμής. Είναι προσωρινή βαθμολόγηση (!) των ελληνικών ομολόγων. Χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: