Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Απόρρητη έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΕΕ

Έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ΕΕ , την οποία αποκαλύπτει το Reuters, αναφέρει ότι ο κίνδυνος εξαπλώνεται καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης διαχέεται στις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα. Μάλιστα αναφέρει ότι η νέα πιστωτική κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να λάβει διαστάσεις συστημικής κρίσης.




«Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι εντάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν και αυξήθηκε ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των τραπεζών, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος μετάδοσης διαχέεται σε άλλες αγορές και άλλες χώρες και η κρίση γίνεται πιο συστημική», αναφέρει η έκθεση.


Η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία είναι ένα θεσμικό όργανο με μεγάλη επιρροή στην λήψη αποφάσεων, υιοθετεί τώρα πλήρως τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι λόγω της κρίσης το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ύψους 200 δις. ευρώ, εκτίμηση που προκάλεσε έντονες ευρωπαϊκές αντιδράσεις.


Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει «κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο λόγω του δημόσιου χρέους, της τραπεζικής χρηματοδότησης και της αρνητικής ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει: «Προτείνεται περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών».


Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσουν το Eurogroup και το Ecofin, με κύριο θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουλίου για την Ελλάδα
 
 
http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: