Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος – ματαιώθηκε η επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ

Ματαιώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα είχε επαφές με διεθνείς αξιωματούχους.


Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν τα εξής: Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ.


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κρίθηκε απαραίτητο να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθότι η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία είναι εξαιρετικά ρευστή. Οι ιδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι θα επιδιωχθεί συνεννόηση και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου σχετικά με την “πολύ κακή κατάσταση” για την Ελλάδα που συνάντησε στο Ecofin. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Χήθροου του Λονδίνου όταν έλαβε το τηλεφώνημα και επιστρέφει άρον – άρον


Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει την 6η δόση αν δεν πάρει άλλα μέτρα, τα οποία όμως δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, άρα επικρέμαται η σπάθη της πτώχευσης.


Όπως επίσης πληροφορείται το Antinews, ο κ. Μόσιαλος, αλλά και άλλοι υπουργοί, αρμόδιοι και «συναρμόδιοι», τηλεφωνούν αυτή την ώρα στα κανάλια, ορθώνοντας δραματικούς τόνους για την αναγκαιότητα των φορομπηχτικών μέτρων.


Τώρα όμως κατάλαβαν, ότι στην Ευρώπη δεν μας πιστεύουν και δεν πρόκειται να δώσουν την 6η δόση αν δεν δούν (κι άλλο) αίμα στην αρένα από τον Έλληνα φορολογούμενο. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί υποβολείς υπογραμμίζουν ότι τα ταμειακά αποθέματα εξαντλούνται μέρα με τη μέρα και πάμε σούμπιτοι για χρεοστάσιο. Παροτρύνουν μάλιστα τα κανάλια να υιοθετήσουν τόνους καταστροφολογίας(λες και κάνουν τίποτα άλλο…)για να…αφυπνισθεί η κοινωνία και να δεχτεί τα μέτρα.


Και φυσικά όλα αυτά γίνονται λίγη ώρα πριν από την βαρυσήμαντη ομιλία Σαμαρά στο Βελίδειο. Είναι δηλαδή φανερή και η προσπάθειά τους και να παγιδέψουν τον Σαμαρά και να αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον από την ομιλία του


Τι απαιτεί η Τρόϊκα


Όπως αποκαλύψαμε ήδη, την λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2,5δις ευρώ για το 2011 αναμένεται να ζητήσουν οι επικεφαλής της Τρόικας επιστρέφοντας στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι τρέχουσες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το έκτακτο τέλος στα ακίνητα και οι προβλέψεις για την εργασιακή εφεδρεία.


Κατά τη συζήτηση στο Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τους ομολόγους του για το γεγονός ότι η χρονιά τελειώνει με μια μαύρη τρύπα αυτού του μεγέθους, ενώ μάλιστα ακόμα και οι επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν για έλλειμμα 9,5% του ΑΕΠ χαρακτηρίζονται «υπέρ του δέοντος αισιόδοξες».


Η εκτίμηση που έκανε από τις Βρυξέλλες πηγή αρμόδια για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος είναι πως “ακόμα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις το έλλειμμα δεν υποχωρεί από το 9,1%, άρα η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει μέτρα της τάξης της μιάμισης μονάδας του ΑΕΠ. Τέτοια, όπως είπε είναι η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που αποχωρούν με εφεδρεία, η ανακοίνωση κανονικών απολύσεων, ο διπλασιασμός οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται και η αύξηση των συντελεστών των έμμεσων φόρων σε ποτά, καπνό και καύσιμα.


Σημείο που θα σταθεί εξαιρετικά το κλιμάκιο της Κομισιόν στην Τρόικα είναι και η επίσπευση της νέας αναθεώρησης του ασφαλιστικού, με αύξηση των ορίων ηλικίας, μετά από έντονες πιέσεις της γερμανική πλευράς.


Συγκλίνουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Πολωνία αναφέρουν ότι ο υπουργός οικονομικών δεσμεύτηκε να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις των εταίρων, καθώς όλα τα σημεία που άπτονται της ελληνικής διάσωσης είναι ακόμα ανοικτά και θα προβεί σε διευκρινιστικές ανακοινώσεις στις αρχές της εβδομάδας
 
 
http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: