Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις - στον αέρα η έκτη δόση - Επιβάλλεται εσωτερική στάση πληρωμών

Ανέβαλλε το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Απορρίπτουν τα μέτρα Βενιζέλου οι Ευρωπαίοι ως ανεπαρκή και η Τρόικα δεν επιστρέφει στην Αθήνα. Στον αέρα η έκτη δόση, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα - από συγκυβέρνηση μέχρι παραίτηση Βενιζέλου, δημοψήφισμα, ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.






Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στον πρωθυπουργό την δυσθυμία και τις αμφιβολίες των Γερμανών στην πολιτική που ακολουθείται. Σημειωτέον, ότι μέσα στην Γερμανία υπάρχει διαφωνία ως προς την στήριξη της Ελλάδας, ενώ εντός των ημερών έρχεται στη γερμανική Βουλή η ψηφοφορία για την κατακύρωση της συνθήκης της 21ης Ιουνίου. Ήδη, οι Φιλελεύθεροι που στηρίζουν την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός αφού εκτίμησε την κατάσταση, αναφέρουν πληροφορίες, αποφάσισε να μην δώσει το παρών στην στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας είχε προγραμματιστεί συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η φημολογία αυτή τη στιγμή οργιάζει και όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα θεωρούνται ανοικτά, πέραν του γεγονότος φυσικά ότι η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εξάντληση και των τελευταίων ταμειακών διαθέσιμων του κράτους έχει ξεκινήσει. Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ενώ το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών τους είναι άγνωστο.


Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, σε έξαλλη κατάσταση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτή τη στιγμή καθώς θεωρούν οτι :


1.Η παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου έχει υπερβεί κάθε όριο ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τα συμφωνημένα.


2. Η ελληνική κυβέρνηση τους κοροιδεύει και δεν είναι σε θέση να μειώσει τις δαπάνες,αντίθεtα τις αυξάνει και δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τα προαναγγελθέντα μέτρα.


3. Οι ευρωπαίοι έχουν ενοχληθεί επειδή ο κ. Παπανδρέου είχε προγραμματισμένες συναντήσεις στις ΗΠΑ για να κλείσει συμφωνίες για αγορές ελληνικών ομολόγων απο τις BRICS δηλαδή απο τις αναπτυσσόμενες χώρες, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, πράγμα που δεν επιτρέπεται απο το Μνημόνιο.


4. Οτι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ούτε επαρκούν, ούτε είναι σίγουρο οτι θα εφαρμοστούν αφού υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.


Κατόπιν αυτών, οι Ευρωπαίοι απέρριψαν το πακέτο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και μας εξήγησε με κάθε τρόπο οτι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε να χορηγήσουν την 6η δόση του δανείου.


Η χορήγηση της 6ης δόσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα και αυτό σημαίνει οτι οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με λίγα λόγια,το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους επόμενους μήνες τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις. Αυτό με ακόμη λιγότερα λόγια, σημαίνει κατάρρευση της κυβέρνησης και εκλογές .


Απο την άλλη μεριά, οι ευρωπαίοι θεωρούν οτι δεν διαθέτουν αξιόπιστο συνομιλητή στην Ελλάδα. Θεωρούν αναξιόπιστο τον κ. Σαμαρά και δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν πλέον οτιδήποτε. Η μοναδική επιλογή την οποία έχουν και επιθυμούν να επιβάλουν, είναι η άμεση λήψη πολύ σκληρών μέτρων, όπως οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί άμεσα.


Όσον αφορά στη παρέμβαση Γκάιτνερ, οι πληροφορίες αναφέρουν οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έντονα δυσαρεστημένοι και με την παρέμβαση των ΗΠΑ, θεωρώντας οτι η στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου απο τους Αμερικανούς πρέπει να έχει και ένα όριο, το οποίο οι αμερικανοί έχουν υπερβεί. Η Ελλάδα, θεωρούν οι Ευρωπαίοι, πρέπει να κάνει αυτά που της λένε οι εταίροι της και οχι να στηρίζεται στην αμερικανική παρέμβαση.







                                                                                                                                                                              http://diolkos.blogspot.com/






Από το Λονδίνο που ήταν η ενδιάμεση στάση του πρωθυπουργού στο ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ματαίωσε το ταξίδι του. Ο λόγος ήταν το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο ο οποίος του μετέφερε το βαρύ κλίμα που υπήρχε εναντίον της χώρας μας στο Eurogroup και το EcoFin και την σοβαρή πιθανότητα να μη μας καταβληθεί εν τέλει η επόμενη δόση από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το τέλος ακινήτων, κρίνονται από τους εταίρους μας ως ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: