Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» Οι ΗΠΑ ψάχνουν υποβρύχια

Πολιτικά και προπάντων στρατιωτικά μηνύματα προς όλους τους ενδιαφερόμενους έστειλαν το προηγούμενο Σάββατο οι ΗΠΑ μέσω ειδικού στρατιωτικού αεροπλάνου που πέταξε και ερεύνησε ενδελεχώς όλη τη θαλάσσια περιοχή πέριξ του οικοπέδου 12.


Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι του Σαββάτου, και όταν το «Πίρι Ρέις» αναμενόταν να φτάσει στην περιοχή της Κύπρου συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή πέριξ της πλατφόρμας της Noble στην «Αφροδίτη».Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλάνο, τύπου «Ρ-3 Orion», πετούσε για τρεισήμισι περίπου ώρες πάνω από την περιοχή, κατεβαίνοντας μέχρι και σε ύψος 500 ποδιών από την πλατφόρμα.


Η χρήση του εν λόγω τύπου αεροπλάνου ειδικεύεται ακριβώς στον εντοπισμό ναυτικής κίνησης και κυρίως στον εντοπισμό υποβρυχίων, με το αμερικανικό αεροπλάνο προφανώς να έχει αποστολή να διερευνήσει κατά πόσον η Τουρκία έχει πράγματι (όπως έχει αναφερθεί στον τουρκικό Τύπο) στείλει υποβρύχια στην περιοχή.


Το αμερικανικό «Ρ-3 Orion» απογειώθηκε από αεροπορική βάση της Ιταλίας (γίνεται λόγος για βάση της Σικελίας) και πραγματοποίησε αρκετές διελεύσεις στον εναέριο χώρο πέριξ της πλατφόρμας.


Να θυμίσουμε ότι προ ημερών (όταν τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης νοτιοδυτικά της Κύπρου) αμερικανικό αεροπλανοφόρο του 6ου ναυτικού στόλου φέρεται να κινήθηκε στην ίδια περιοχή. Επίσης, πληροφορίες από ελλαδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ επιτηρείται από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα.


Βόλτα στα οικόπεδα


Εν τω μεταξύ, τις θαλάσσιες περιοχές που ξεκινούν από τον Ακάμα και επεκτείνονται μέχρι και τα ανοικτά της Λεμεσού «όργωνε» από χθες το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις», το οποίο ωστόσο έμεινε καθ’ όλη την πορεία του εντός διεθνών υδάτων, αποφεύγοντας επιμελώς τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του  το τουρκικό πλοιάριο πέρασε πάνω από αριθμό οικοπέδων της κυπριακής ΑOZ (όπως πράττουν καθημερινώς κι άλλα πλοία), φτάνοντας κοντά στα όρια του οικοπέδου 12, χωρίς βέβαια να εισέλθει στη ζώνη ασφαλείας που έχει ορισθεί γύρω από την πλατφόρμα της Noble. Γύρω στις 5 χθες το απόγευμα το «Πίρι Ρέις» βρέθηκε σε απόσταση 60 - 70 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα, πλέοντας στα διεθνή ύδατα νότια της Λεμεσού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: