Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι τέσσερις κινήσεις που μπορούν να βάλουν τέλος στον εφιάλτη, αλλά που οι πολιτικοί … ντρέπονται να κάνουν

Η Citi προτείνει τέσσερις πολιτικές για την σταθεροποίηση των αγορώνΟ αναπτυγμένος κόσμος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση και όλοι οι χαράσσοντες πολιτική διεθνώς κανουν τις πιο λάθος κινήσεις, σύμφωνα με την Citi η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν οι παγκόσμιες αρχές για να εμποδίσουν αυτό το εφιαλτικό για την παγκόσμια οικονομία σενάριο, αλλά «δυστυχώς είναι πολύ συνεσταλμένες για να το τολμήσουν», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Πρώτον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανεβάσει τους ρυθμούς και να αγοράσει περισσότερα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα και να βγει και δηλώσει ότι «δεν θα αφήσουμε τις αποδόσεις να περάσουν το 5,5%».


Επίσης, η Fed θα μπορούσε να αγνοήσει την «τρομακτική επιστολή των Ρεπουμπλικάνων» - στην οποία κάλεσαν τον επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, να μην προχωρήσει σε άλλα μέτρα στήριξης της οικονομίας και να σταματήσει την πολιτική ακτιβισμού, και να κινητοποιηθεί έτσι ώστε να ανεβάσει τις προσδοκίες της αγοράς.


Επιπλέον, οι πολιτικοί θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελλάδα, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλία, αλλά με την παράλληλη ύπαρξη ενός τείχου προστασίας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία μεσω ενός EFSF «γιγαντιαίου μεγέθους».


Τέλος, οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρώσουν μία πρόταση για επιστροφή στο πλεόνασμα προϋπολογισμού μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με έναν νέο πακέτο στήριξης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.


Όμως, όπως επισημαίνει η Citi, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνει εάν δεν δούν τις αγορές να γκρεμίζονται ακόμη περισσότερο.


Ετσι, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως αναμένει περαιτέρω υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων αρκετών χωρών της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλία και της Κύπρου. Προσθέτει δε ότι αναμένεται επιδείνωση της κρίσης χρέους της περιοχής και αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα ακόμα και πριν τα τέλη του έτους ή το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2012, κάτι που αργότερα θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: