Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Eτοιμότητα της Εθνικής Φρουράς για αναχαίτιση της τουρκικής απειλής

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί η Εθνική Φρουρά για την αποτροπή εχθρικής ενέργειας στη γραμμή αντιπαράταξης ενώ ο Κύπριος ΥΠΑΜ μεταβαίνει στην Αθήνα για συντονισμό με το ελληνικό ΥΕΘΑ.




Όλες οι Μονάδες έχουν ενημερωθεί να είναι πανέτοιμες να αντιδράσουν, σε περίπτωση που παρατηρηθούν τουρκικές κινήσεις. Στους στρατιώτες των φυλακίων της πρώτης γραμμής έχουν δοθεί οδηγίες για αυξημένη επαγρύπνηση και προσεκτική παρατήρηση των τουρκικών κινήσεων. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και οι μονάδες άμεσης επέμβασης, ομάδες Καταδρομές και επίλεκτες εφεδρείες.


Η ανάλυση των στρατιωτικών δεδομένων δείχνει ότι η Τουρκία δύσκολα θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των κοιτασμάτων καθώς η πλατφόρμα “Όμηρος” (Νoble Ηomer Ferrington), η οποία βρίσκεται ήδη στο προβλεπόμενο σημείο γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιτηρείται από ισραηλινά μέσα (UAV, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου).


Σύμφωνα με πληροφορίες της Σημερινής, στις 13 Σεπτεμβρίου ανιχνεύθηκε κινητοποίηση αρμάτων μάχης και πεζικού των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Δερύνειας, προκαλώντας συναγερμό την Εθνική Φρουρά, χωρίς, ωστόσο, να συμβεί οτιδήποτε. Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν την επομένη ανατολικά της Κύπρου και κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά μέχρι ανοικτά της Αμμοχώστου. Τα δύο ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι τουρκική προέλαση και κατάληψη θέσεων εντός της νεκρής ζώνης και βολές εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι με αφορμή την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου υπήρξε διασπορά των πυροβόλων και των επάκτιων συστοιχίων MM-40 Exocet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: