Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Μυστικός άξονας ΗΠΑ-Κίνας για βοήθεια 200 δισ. στην ΕυρώπηΣχέδιο ενίσχυσης του EFSF και του ευρώ από τις δύο υπερδυνάμεις για να αποτραπεί ντόμινο.
Η αμερικανική πλευρά ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου: Να αποφύγει τη διάδοση του «ιού» της κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Nα επιταχυνθεί η έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, ώστε να λειτουργήσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012. Και, ταυτόχρονα, να ενισχυθεί με κεφάλαια, τα οποία θα προέλθουν από χώρες, που θα κλείσουν συμφωνία με τους Αμερικανούς. Η πρόταση απευθύνθηκε, πρώτα, στην Κίνα. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν από το Πεκίνο αμερικανικά ομόλογα ύψους 200 δισ. δολ. Και οι Κινέζοι θα αναλάβουν την υποχρέωση να διαθέσουν τα χρήματα αυτά, για την ενίσχυση του κεφαλαίου του EFSF. Η Κίνα έχει, ασφαλώς, τους δικούς της λόγους να συμμετάσχει στο σχέδιο: θέλει ισχυρό ευρώ και έκδοση ευρωομολόγου, ώστε να μην είναι, πλέον, αναγκασμένη να τοποθετεί τα τεράστια συναλλαγματικά της αποθέματα αποκλειστικά σε αμερικανικά ομόλογα. Κάτι ανάλογο έκανε και η Ιαπωνία. Η οποία, την περασμένη Τρίτη, δήλωσε πρόθυμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του EFSF, αν η Ευρώπη βρει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας έχει επιτευχθεί. Και δεν θα αργήσει να υλοποιηθεί. Παράλληλα, οι Αμερικανοί έχουν βολιδοσκοπήσει τις άλλες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία), προκειμένου να συμμετάσχουν και εκείνες στο σχέδιο.
 
 
 
Νέα έντονη κινητικότητα για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, σε διεθνές επίπεδο, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την ώρα που οι Ευρωπαίοι διστάζουν να προχωρήσουν σε κάτι ανάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: