Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Όταν πεθαίνουν οι δικτάτορες

Αδόλφος Χίτλερ, Σαντάμ Χουσεΐν, Νικόλαε Τσαουσέσκου, Μπενίτο Μουσολίνι, Ίον Αντονέσκου και από τις 20 Οκτωβρίου, Μουαμάρ Καντάφι.

Δικτάτορες που έμειναν στην ιστορία. Για διωγμούς, για βασανιστήρια, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άνθρωποι που καταπίεσαν, δολοφόνησαν και στο τέλος βρήκαν φρικτό θάνατο.'


Άλλοι αυτοκτόνησαν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ. Άλλοι κυνηγήθηκαν και κρεμάστηκαν όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και άλλοι εκτελέστηκαν 'όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι, o Νικολάε Τσαουσέσκου, ο Ιον Αντονέσκου.

Αδόλφος Χίτλερ

Από το 1933 έως το 1945 ήταν Καγκελάριος της Γερμανίας. Υπό την ηγεσία του Χίτλερ οι εθνικοσοσιαλιστές εγκαθίδρυσαν στη Γερμανία τη δικτατορία του αποκαλούμενου Τρίτου Ράιχ.


Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κηρύχθηκαν εκτός νόμου, οι πολιτικοί αντίπαλοι καταδιώκονταν και δολοφονούνταν, ενόψει του σχεδίου του για εξόντωση των Εβραίων και παγκόσμια κυριαρχία της Άριας φυλής, που οδήγησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στα πεδία της μάχης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Το τέλος του Χίτλερ στο καταφύγιο


Στις 19 Μαρτίου του 1945 δίνει τη διαταγή "Νέρων" για την καταστροφή των υποδομών του γερμανικού κράτους, κατά την υποχώρηση των μονάδων της Βέρμαχτ. Η διαταγή, όμως, αυτή δεν εφαρμόστηκε στην πράξη από τον Υπουργό Εξοπλισμού Άλμπερτ Σπέερ.

Αυτή η διαταγή είναι απόλυτα σύμφωνη με τον τρόπο σκέψης του Χίτλερ, που εκφράζεται με την επιλογή "'νίκη ή καταστροφή".


Στον εχθρό δεν έπρεπε να αφεθεί παρά μόνο "καμμένη γη". Κατά τη γνώμη του, το μέλλον ανήκει πλέον στον λαό της ανατολής, ο οποίος αποδείχτηκε ισχυρότερος, ενώ οι Γερμανοί, λόγω της ήττας τους, έχασαν το δικαίωμα ύπαρξης.
Στις 22 Απριλίου 1945 ο Χίτλερ παθαίνει νευρική κατάρρευση όταν πληροφορείται, κατά τη διάρκεια του καθημερινού σχολιασμού της κατάστασης, στο υπόγειο καταφύγιο, κάτω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, ότι η επίθεση που είχε διατάξει για την άρση της πολιορκίας του Βερολίνου δεν είχε εκτελεστεί από τον Αρχηγό των μονάδων των Ες-Ες Στάινερ, γιατί την θεώρησε ανεφάρμοστη λόγω του συσχετισμού δυνάμεων.

Ο Χίτλερ είπε ότι όλα πλέον χάθηκαν και ότι όλοι τον έχουν προδώσει, ακόμα και τα Ες-Ες. Άφησε ελεύθερο ένα μέρος του προσωπικού του και αρνήθηκε, παρά τις παρακλήσεις του Μπόρμαν, του Κάιτελ και του Γκαίριγκ, να εγκαταλείψει το Βερολίνο.


Διέταξε τον αρχιϋπασπιστή του, Γιούλιους Σάουμπ, να κάψει όλα τα προσωπικά του στοιχεία και έγγραφα, που βρίσκονταν στην Καγκελαρία και στο Καταφύγιο, καθώς και όσα βρίσκονταν στο Μόναχο.

Η Τελευταία φωτογραφία του Χίλτερ

Δύο θέματα κυριαρχούν στο καταφύγιο τις τελευταίες μέρες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου: Πόσο κοντά είναι ο Κόκκινος Στρατός και ποιος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος αυτοκτονίας. Επανειλημμένα ο Χίτλερ μοιράζει δηλητήριο σε αυτούς που παρέμειναν μαζί του στο Καταφύγιο και δεν τον εγκατέλειψαν.
Στις 29 Απριλίου παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν. Την επόμενη μέρα, κατά τις 3.30, αυτοκτονούν με υδροκυάνιο. Συγχρόνως ο Χίτλερ βάζει και το πιστόλι στο στόμα του και πυροβολεί.


Ο Μάρτιν Μπόρμαν, μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε, τον επιλοχία των SS Ότο Γκίνσε και μερικούς στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς καίνε τα πτώματα, τα οποία θάβονται αργότερα έξω από το καταφύγιο μέσα σε κρατήρα από βόμβα.

Εξετάζοντας το σημείο που αυτοκτόνησε ο Χίτλερ

Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, κοντά στο Μαγδεμβούργο, μέχρι την δεκαετία του '70. Τότε, με διαταγή του αρχηγού του KGB Γιούρι Αντρόποφ, καταστρέφονται τελείως και απορρίπτονται στον ποταμό Έλβα.

Παρόλ' αυτά διασώθηκαν το κρανίο και η οδοντοστοιχία του πτώματος, απ' όπου ο οδοντίατρος του Χίτλερ, μέσω προηγούμενης ακτινογραφίας, αναγνώρισε αργότερα την ταυτότητα του νεκρού.


Το όπλο που εικάζεται ότι αυτοκτόνησε ο Χίτλερ






Μπενίτο Μουσολίνι


Διοίκησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943 υπό δικτατορικό καθεστώς, μετατρέποντάς τη σε φασιστική πολιτεία. Υπήρξε σύμμαχος του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε τη χώρα του, ως δύναμη της συμμαχίας του Άξονα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μουσολίνι και Χίτλερ μαζί


Μετά την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ιταλία το 1943, κατέφυγε στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου με τη βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας ίδρυσε την επονομαζόμενη "Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία" ή "Δημοκρατία του Σαλό".


Τον Ιούλιο του 1943, όταν είχε πλέον φανεί ότι ο πόλεμος θα έληγε με νίκη των Συμμάχων, το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο απέλυσε τον Μουσολίνι, ο οποίος, με διαταγή του βασιλιά, συνελήφθη.


Τον απελευθέρωσαν γερμανοί κομάντος και ο Ντούτσε επιχείρησε να ανασυστήσει το φασιστικό κράτος στη Βόρεια Ιταλία. Αλλά δεν πρόφτασε. Οι Σύμμαχοι, που είχαν ενωρίτερα αποβιβαστεί στη Νότια Ιταλία, ήδη προήλαυναν προς βορράν, και ο Μουσολίνι, μεταμφιεσμένος, αποπειράθηκε να διαφύγει στην Ελβετία.

Το σώμα του Μουσολίνι κατά την νεκροψία

Στις 26 Απριλίου 1945 τον συνέλαβαν ιταλοί αντάρτες, οι οποίοι, ύστερα από δύο ημέρες, τον εκτέλεσαν μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι που ήταν μαζί του. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο, και εκεί, σε κεντρική πλατεία της πόλης, κρεμασμένα ανάποδα, παραδόθηκαν στη χλεύη του πλήθους.

Ιον Αντονέσκου


Ήταν ένας Ρουμάνος αξιωματικός του στρατού και αυταρχικός πολιτικός της Ρουμανίας που καταδικάστηκε στην θανατική ποινή ως εγκληματίας πολέμου. Υπήρξε πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αξιωματικός του αποσπάσματος δίνει στο τέλος τη χαριστική βολή σε όλους.

Λίγο πριν πυροβοληθεί


Μετά τη συμμαχία της Ρουμανίας με τον Χίτλερ συμμετείχε στο πλευρό του στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα των Γερμανών κατά της Ρωσίας και έγινε από τους Ναζί Αρχιστράτηγος της Ρουμανίας.Υπήρξε υπεύθυνος για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κυρίως Εβραίων και Τσιγγάνων. Μετά την ήττα των Ναζί οι Σοβιετικοί των συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στη Ρουμανία όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε μαζί με άλλους συνεργάτες των Ναζί. Ακολουθεί η εκτέλεσή τους όπου ο Αντονέσκου χαιρετάει πριν πέσει νεκρός
Παρατηρήστε πόσο αργά πεθάνει κανείς ακόμη και μετά από μια ομοβροντία τυφεκίων στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η κατάληξη αυτή έκλεισε έναν κύκλο προδοσίας και αίματος στη Ρουμανία που πέρασε στη συνέχεια κάτω από το σιδηρούν παραπέτασμα.


 
 
Νικολά Τσαουσέσκου



Κυβέρνησε την κομμουνιστική Ρουμανία από το 1967 ως το 1989. Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων συμπαρέσυρε και το δικό του.

Από τις αρχές του 1989, ο Τσαουσέσκου άρχισε να απομονώνεται με ταχείς ρυθμούς από τους κομμουνιστές πρώην συμμάχους του. Οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η Κίνα απέρριψαν πρότασή του, τον Αύγουστο του 1989, να συγκληθεί Σύνοδος, η οποία θα συζητούσε τις ραγδαίες αλλαγές στις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και θα προσπαθούσε να "υπερασπιστεί τον Σοσιαλισμό".


Η δίκη...


Απόσπασμα από τη δίκη

"Ακούγεται κάποιος που δεν θα εμφανιστεί ποτέ στο φακό.

Ο Επίτροπος του αυτοσχέδιου στρατοδικείου: Σηκωθείτε όρθιοι, είστε σε δικαστήριο!

ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Δεν αναγνωρίζω κανένα δικαστήριο, αναγνωρίζω μόνο τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Πρόκειται για πραξικόπημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Δεν θέλεις να μιλήσεις, είσαι ένας άνανδρος. Ολα είναι γνωστά… Ακολουθεί ανάγνωση του κατηγορητηρίου…

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Σήμερα υπάρχουν πάνω από 64.000 θύματα σ' όλες τις πόλεις… Ποιοι είναι οι ξένοι μισθοφόροι που πυροβολούν, ποιος τους έφερε;

ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Είναι προβοκάτσια.

ΝΙΚΟΛΑΕ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Θα μιλήσω μόνο ενώπιον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και της εργατικής τάξης… Αναγνωρίζω μόνο την εργατική τάξη…

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Να μας μιλήσει τότε ο Τσαουσέσκου για τους λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός, είστε προβοκάτορας.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Ωραία, ωραία. Δεν υπάρχουν λογαριασμοί, αλλά αν υπάρχουν, συμφωνείτε ότι ανήκουν στο ρουμανικό κράτος;

ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Είστε προβοκάτορας…

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Ελενα Τσαουσέσκου, μήπως έχεις διανοητικά προβλήματα;

ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Αυτό είναι μια χυδαία προβοκάτσια.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Το ρωτάω αυτό γιατί, αν είστε ανεύθυνοι, έχετε μια πιθανότητα.

ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Κανένα δικαστήριο. Δεν υπογράφω τίποτα, αγωνίστηκα για το λαό από 14 χρόνων…

Μια φωνή αναγγέλλει ότι το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να συσκεφθεί… Ξανά η φωνή του Επιτρόπου που αναγγέλλει την απόφαση. "Εσχάτη των ποινών". Το δικαστήριο είχε και… "συνήγορο υπεράσπισης". Παρακολουθείστε τον: "…Ετσι, υπό την ιδιότητά μου ως συνηγόρου, θεωρώ ότι… Είτε υπογράψουν είτε όχι, εάν υπάρχουν αποδείξεις, μπορεί να τους απαγγελθεί κατηγορία. Εάν είχαν παραδεχτεί ότι είναι ανεύθυνοι, θα είχαν κάποια πιθανότητα να σωθούν ως τρελοί. Μπροστά στις παρασχεθείσες αποδείξεις διαπιστώνω ότι είναι ένοχοι"…

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Πήγατε στο Ιράν… είχατε την ευκαιρία να ζητήσετε πολιτικό άσυλο στο Ιράν, να κρατήσετε όλους τους λογαριασμούς σας στις ξένες τράπεζες (ο Τσαουσέσκου γελάει).

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ: Και τώρα κοροϊδεύετε το δικαστήριο…

Υπάρχουν ίχνη από σφαίρες στον τοίχο και αίμα. Φαίνεται καθαρά ότι ο Νικολάε Τσαουσέσκου δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. "Χαριστική βολή".

Ο πυροβολισμός


Αφού πέρασαν από την εξοχική τους κατοικία στο Snagov, ανεχώρησαν προς το Târgovişte. Υποχρεώθηκαν από το στρατό να εγκαταλείψουν το ελικόπτερο, καθώς ο στρατός είχε απαγορεύσει την εναέρια κυκλοφορία στη χώρα.


Στο τέλος συνελήφθησαν από την αστυνομία, παραδόθηκαν στο στρατό, πέρασαν από Στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989. Η "δίκη" και η εκτέλεσή τους μαγνητοσκοπήθηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν και στην Κρατική Τηλεόραση, πράγμα που επισφράγισε το τέλος του καθεστώτος του.

 
 
Το νεκρό σώμα του Τσαουσέσκου στην φωτογραφία.


 
 
 
 
Σαντάμ Χουσειν


Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1937 στην πόλη Τικρίτ, βορείως της Βαγδάτης. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέλαβε ρόλο καθοδηγητή μέσα στην αντι-δυτική ατμόσφαιρα της εποχής και από νωρίς εισήλθε στις τάξεις του κόμματος Μπάαθ.

Κυβέρνησε το Ιράκ από τις 16 Ιουλίου 1979 έως τις 9 Απριλίου του 2003, όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία "Σοκ και δέος".

Στο άκουσμα της ποινής του ο Σαντάμ Χουσεΐν φώναξε "Ο Θεός είναι μεγάλος"

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε ο πρώην ισχυρός ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.Σοκαρισμένος στο άκουσμα της ποινής του, φώναξε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου "Ο Θεός είναι μεγάλος» και "Ζήτω το έθνος, θάνατος στους εχθρούς".

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του μετά το τέλος της ανακοίνωσης των ποινών που επιβλήθηκαν στον Σαντάμ και τους επτά πρώην συνεργάτες του. Η διαδικασία διήρκησε σχεδόν 40 λεπτά και ολοκλήρωσε μια δίκη που ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 2005 και ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου του 2006. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.


Στην κρεμάλα...


"Ο Θεός είναι μεγάλος. Το έθνος θα νικήσει και η Παλαιστίνη είναι αραβική", είναι τα τελευταία του λόγια… περνιέται η θηλιά, σφίγγεται και αυτή αποτέλεσε την τελευταία εικόνα προτού διακοπεί το βίντεο.

Ο Σαντάμ νεκρός


Το σώμα του ως λάφυρο...


Η κηδεία του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως επέβαλαν τα θρησκευτικά τοπικά έθιμα, πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την εκτέλεσή του. Η σορός του μεταφέρθηκε με αμερικανικό ελικόπτερο από τη Βαγδάτη στο χωριό Αουτζα, όπου και ετάφη. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται και οι τάφοι των δύο γιων του, Ουντάι και Κουσάι, που έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2003


Δεν υπάρχουν σχόλια: