Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Ευρω-μπλόκο στο σχέδιο Μάρσαλ για Ελλάδα

Η προγραμματισμένη καταβολή 2,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδέχεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ καθώς οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ εγείρουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην δική τους δημοσιονομική θέση.


Έξι ευρωπαϊκές χώρες – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία – αναμένεται να δεχθούν τα εν λόγω κεφάλαια στο πλαίσιο του σχεδίου της Κομισιόν για επιτάχυνση των πληρωμών των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ειδικότερα για τις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης.


Μία ομάδα χωρών – μελών που είναι καθαροί χρηματοδότες στον κοινοτικό προϋπολογισμό – εκ ων οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες αμφισβητούν το συγκεκριμένο σχέδιο σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να «μειωθούν σημαντικά» τα κοινοτικά κονδύλια, σύμφωνα με διπλωμάτες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Οι ενστάσεις αυτές θα σβήσουν μία σημαντική ελπίδα στήριξης, καθώς μόνο για την Ελλάδα, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα 880 εκατ. ευρώ.


Οι ενστάσεις εστιάζονται ιδιαίτερα στην μείωση του ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται και από την ΕΕ. Βάσει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό της «συγχρηματοδότησης» θα ελαχιστοποιηθεί στο 5%, από 15%. Τα διαρθρωτικά ταμεία ανά την Ευρώπη ανέρχονται στα 50 δισ. ευρώ ετησίω«Εάν θα πρέπει να καταβάλουν μόνο το 5% του κάθε έργου, τότε είναι σαν να παίρνουν κεφάλαια εντελώς δωρεάν. Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους» δηλώνει ένας διπλωμάτης και συμπληρώνει: «Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βάλουν και μέρος από τα δικά τους κεφάλαια για να δείξουν ότι χρηματοδοτούν τα έργα».


Τελευταία όμως, δημιουργείται μία ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα χωρών που αντιδρά σε έναν από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την συνολική καταβολή των 2,9 δισ. ευρώ: Η Κομισιόν προτείνει το σχέδιο αυτό να έχει αναδρομική ισχύ από τότε που οι χώρες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Ο παράγοντας της αναδρομικότητας αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.


Πρακτικά θα οδηγούσε στην επιστροφή του 10% των κεφαλαίων που δόθηκαν ως συγχρηματοδότηση από τις εθνικές κυβερνήσεις τους τελευταίους μήνες ή χρόνια.


Ένας διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει πως μία βασική πηγή ανησυχίας για το σχέδιο της Κομισιόν είναι ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2012 που χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους υπολοίπους, αλλά τα επιπλέον κεφάλαια για αιτήματα με αναδρομική ισχύ ίσως να μία υπερβολική πρόταση» δήλωσε αξιωματούχος κράτους-μέλους και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να ζητάμε επιπλέον κεφάλαια».


Η Κομισιόν από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το σχέδιό της μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα κεφάλαια. Τεχνοκράτες και ειδικοί των εθνικών κυβερνήσεων προσπαθούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό ως προς την πρόταση της Κομισιόν, η οποία κοινοποιήθηκε τον Ιούνιο. Οι Βρυξέλλες προσπαθούν παράλληλα να βοηθήσουν ορισμένα κράτη- μέλη να απορροφήσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια. Έχει ήδη σταλεί στην Αθήνα ομάδα ειδικών στην τοπική ανάπτυξη η οποία βοηθά τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν με ποια έργα θα αντλήσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια.


Πολλά κράτη-μέλη πασχίζουν να δαπανίσουν τις επιδοτήσεις, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν έως και το 4% του ΑΕΠ και συνοδεύονται από αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Μία ευρύτερη ομάδα δράσης εργάζεται για την βελτίωση της διοικητικής αποδοτικότητας του Δημοσίου σε τομείς όμως η είσπραξη των φόρων και το κτηματολόγιο


http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: