Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Η Ευρωζώνη φλέγεται

Δύο 24 ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται διχασμένοι... όσον αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τους στη συνάντηση της Κυριακής.


Η Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Νικολά Σαρκοζί σε ένα ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, λόγω της ελεγχόμενης χρεοκοπίας που μπορεί να υπάρξει. Ο Γάλλος Πρόεδρος φοβάται τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη στις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.


Μέσα σε αυτό το κλίμα είχαμε και την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας και της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε το ιταλικό χρέος από ΑΑ- σε Α+ και σημειώνει ότι οι προοπτικές για την οικονομία της χώρα είναι αρνητικές. Σημειωτέον ότι οι αμερικανικών συμφερόντων οίκοι Moody's και Standard & Poor's είχαν ήδη υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία στις 4 Οκτωβρίου και στις 19 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως.


Μεταξύ των αιτιών υποβάθμισης της Ιταλίας ο Fitch αναφέρει επίσης την αδυναμία της ιταλικής κυβέρνησης να αντιδράσει ταχέως στις πρώτες ενδείξεις κάμψης της εμπιστοσύνης των αγορών προς την οικονομία της χώρας.


Ο Fitch υποβάθμισε επίσης την Ισπανία, επικαλούμενη τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιβράδυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας (προβλέπει ανάπτυξη κάτω του 2% έως το 2015) και η αύξηση του δημόσιου χρέους (προβλέπει ότι θα φθάσει στο 72% του ισπανικού ΑΕΠ το 2013).

Η αναταραχή στους κόλπους της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε με τη « βόμβα» της Dexia Bank, η οποία είναι γαλλοβελγικών συμφερόντων που ταρακούνησε αρκετά τις αγορές ρίχνοντας όλα τα χρηματιστήρια. Ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν δήλωσε την Παρασκευή ότι “η μετάδοση είναι ήδη μπροστά μας” αναφερόμενος στις εξελίξεις που πυροδότησε η ιστορία της Dexia. Ο επίτροπος μίλησε για αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες τράπεζες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί που συναντώνται για 8η φορά μέσα σε 20 μήνες θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις και να προετοιμάσουν παράλληλα το έδαφος για την κρίσμη σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: