Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ζητείται "χρεοκοπία" χωρίς... default!

Τη χρυσή τομή βαθύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να διαταραχθεί ο χαρακτήρας οικειοθελούς συμμετοχής των ιδιωτών, αναζητεί πλέον η Ευρώπη, καθώς επιβεβαιώνεται πια από όλες τις πλευρές ότι το PSI έχει μπει στο τραπέζι του χειρουργείου.


Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού που κατέβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι το ελληνικό χρέος έχει κριθεί βιώσιμο με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, στην πραγματικότητα άφησε κατόπιν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των αποφάσεων στο σκέλος του rollover.


Μερικές ώρες μετά τη δήλωση Juncker ότι έχουν υπάρξει αλλαγές από την απόφαση του Ιουλίου και απαιτούνται τεχνικές αναθεωρήσεις, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε επιμελώς να διαψεύσει τα σενάρια για βαθύτερο κούρεμα του χρέους, παρά το μπαράζ ερωτήσεων που δέχθηκε για το θέμα. Δήλωσε δε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι καλύτερο για τη χώρα και όχι για τις τράπεζες, όπως υπονόησε.


Λίγες ώρες πριν, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter έθεσε με τη σειρά της θέμα τροποποίησης του PSI, εξαιτίας της προτίμησης που έδειξαν οι περισσότεροι επενδυτές στη λύση της ανταλλαγής ομολόγων στο άρτιο με νέα 30ετή ομόλογα zero coupon, γεγονός που αυξάνει το κόστος του προγράμματος.


Την επανεξέταση από την ευρωζώνη των όρων συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι ο EFSF δεν θα μπορούσε να προχωρά απευθείας σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. "Η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο μέσω των κυβερνήσεων", σημείωσε εμφατικά.

Πρακτικά, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες της ευρωζώνης ζητούν από τις τράπεζες να πληρώσουν τον έξτρα λογαριασμό που προκύπτει από τη δημοσιονομική απόκλιση της Ελλάδας, αποδεχόμενες υψηλότερο κούρεμα των απαιτήσεών τους. Αυτό το αίτημα προς το παρόν συναντά την αντίδραση της ΕΚΤ, των τραπεζών και χωρών όπως η Γαλλία, των οποίων οι τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.


Πρόκειται για... ιδανική στη συγκυρία λύση γιατί αφενός δεν απαιτεί χρόνο μια και αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια έχουν ήδη κυρώσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου κι αφετέρου δεν αναιρείται ο οικειοθελής χαρακτήρας και επομένως αποφεύγεται η ενεργοποίηση πιστωτικού γεγονότος.


Από τη στιγμή όπου η εμπλοκή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων παραμένει εθελοντική, δεν αναμένεται να πυροδοτήσει πληρωμή των credit default swaps, δήλωσε χθες ο κ. David Geen, γενικός σύμβουλος της International Swaps and Derivatives Association.


Πόσο θα πάει το "κούρεμα";


Μετά τη δημόσια παραδοχή ότι το φετινό έλλειμμα ενδέχεται να κινηθεί μεταξύ των 18,6 και των 19,5 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το 2011 είναι περίπου μία χαμένη δημοσιονομικά χρονιά για την Ελλάδα, ενώ λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης το χρέος εκτινάσσεται στα 356,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 161,8% του ΑΕΠ.


«Αυτό το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο αν μειωθεί μόλις κατά 27 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το σχέδιο της 21ης Ιουλίου», δηλώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας. Κατά τον ίδιο, με δεδομένο ότι οι ιδιώτες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 205 δισ. ευρώ, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτείται να μειωθεί κατά 65%.


Η πραγματική μείωσή του όμως θα είναι μικρότερη γιατί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών εταιριών.


Το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οικειοθελώς σε κούρεμα μεγαλύτερο του 42%, οπότε θα πρέπει να εξεταστεί και μεγαλύτερη -σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου- επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.


Stress tests με haircut έως και 50% διενεργούν οι τράπεζες


«Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, είναι οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, πολιτικό και κοινωνικό», επισημαίνει στο euro2day Έλληνας τραπεζίτης και εκτιμά ότι «το αργότερο σε 20 ημέρες θα έχει δοθεί λύση», αποφεύγοντας, ωστόσο, να προβλέψει τη μορφή της.


Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα τεστάροντας τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με ασκήσεις απομείωσης που φθάνουν έως και το 50% της ονομαστικής αξίας, προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ζημίες που θα καταγράψουν σε περίπτωση όπου η λύση του ελληνικού προβλήματος περάσει από πολύ μεγαλύτερο κούρεμα.

http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: