Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Eυρωπαϊκός «πυρετός» το Σαββατοκύριακο

Οριστικοποιήθηκε η αναθεώρηση του Μνημονίου με Βενιζέλο και Τρόικα. Με την ολοκλήρωση της έγκρισης του EFSF ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.



Μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να έχει φανεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ανακόλουθος στις δηλώσεις του, ωστόσο η προειδοποίηση του στη ΔΕΘ ότι μας περιμένουν δύο κολασμένοι μήνες, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο.


Η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει καταστήσει την Ελλάδα σαν μια βόμβα έτοιμη να απασφαλιστεί απειλώντας όχι μόνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να κερδίσουν χρόνο μην λαβαίνοντας ουσιαστικές αποφάσεις σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ελλάδας να φέρει εις πέρας τους στόχους της, πλέον έχουν φτάσει τα πράγματα στην κόψη του ξυραφιού, όπως ανέφερε και ο Ευ. Βενιζέλος.


Στο τραπέζι έχει πέσει πολύ σοβαρά πλέον η πρόταση να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, και ιδιαίτερο το σκέλος εκείνο που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του χρέους. Τα σενάρια πολλά, ωστόσο κανένα δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, όσο η διαδικασία της έγκρισης του EFSF έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται (απομένουν η Μάλτα και η Σλοβακία), τόσο έρχεται και το πλήρωμα του χρόνου για ριζικές λύσεις στο ελληνικό ζήτημα, αφού θα έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τον πυρήνα της Ζώνης. Άλλωστε αυτό ζητούν μετ' επιτάσεως και σε κάθε ευκαιρία και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.


Μάλιστα, σήμερα συναντάται η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel με τον πρόεδρο του Eurogroup J. C. Juncker στο Βερολίνο, ενώ την Κυριακή, η Μerkel θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Sarkozy. Πολλοί αναλυτές συνδέουν τις επαφές αυτές με την πρόσφατη δήλωση της Merkel ότι αναζητείται τρόπος να μειωθεί κατά το ήμισυ το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να πτωχεύσει η χώρα μας.

Το πιθανότερο σχέδιο που θα ακολουθηθεί θα στηρίζεται πάνω στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι τράπεζες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μία νέα διαδικασία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα, εγγυημένα και μεγαλύτερης διάρκειας, με απομείωση ονομαστικής αξίας όχι πλέον 21% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αλλά σε περίπου 50 – 65% το οποίο εκτιμάται ότι θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.


Την ίδια ώρα, ο EFSF θα λειτουργήσει «πυροσβεστικά» ώστε και να στηρίξει τις κυβερνήσεις που θα βρεθούν υπό πίεση, και πιθανόν να στηρίξει και τις τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια για να αντέξουν το haircut. Άλλωστε χτες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγορών καλυμμένων ομολόγων ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και σε πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης για την παροχή ρευστότητας.


Όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει τις αγορές των καλυμμένων ομολόγων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Οι αγορές θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου του 2012.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σημείωσε ότι η παροχή ρευστότητας και οι μέθοδοι κατανομής των πράξεων αναχρηματοδότησης θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς από την πλευρά της ρευστότητας.


Από την πλευρά της τέλος η κυβέρνηση, προσπαθεί να «μαζέψει» τις καθυστερήσεις, καταθέτοντας καθημερινά νέες προτάσεις νόμου για την εφεδρεία, το μισθολόγιο, τις έκτακτες εισφορές, και όποια άλλα ζητήματα είχαν μείνει ανοιχτά από την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου. Άλλωστε αργά χτες το βράδυ οριστικοποιήθηκε και η αναθεώρηση του Μνημονίου στη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: