Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

H Κίνα θέλει να βοηθήσει την Ευρώπη, μπορεί όμως;

Από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ το βάρος της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται ακόμη περισσότερο στην Κίνα και στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα, σημειώνει ο Έμπερχαρντ Σαντσνάιντερ από το Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής:


"Ξαφνικά εμφανίζονται τρεις αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες πριν από 20-30 χρόνια δεν θα τολμούσαν καν να ονειρευτούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε τέτοιους κύκλους και αρχίζουν τώρα να κάνουν κουμάντο σε έναν οργανισμό όπως το ΔΝΤ. Και αυτό την ώρα μάλιστα που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πίστευαν ότι ελέγχουν απόλυτα το ταμείο".


Οι FinancialTimes υποστηρίζουν ότι οι τρεις αυτές χώρες επεξεργάζονται ήδη ένα πακέτο διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες καθώς είναι πεπεισμένες ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον σε θέση να εξέλθει μόνο την από τον βούρκο των χρεών. Οι αναδυόμενες οικονομίες φέρονται να προκρίνουν την έκδοση ομολόγων από το ΔΝΤ που θα είναι σαφώς πιο ασφαλή από τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης και ως εκ τούτου πιο ελκυστικά.


Κριτήριο η ασφάλεια και όχι η απόδοση


Μολονότι η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα την πρόθεσή της βοηθήσει την Ευρώπη, παραμένει προς το παρόν αρκετά επιφυλακτική όσον αφορά την αγορά ομολόγων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι έχουν επενδύσει "μόλις" 300 εκατομμύρια ευρώ στον EFSF. Μπορεί τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας να παραμένουν τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αγγίζοντας τα 3,2 τρις δολάρια, ωστόσο το βασικό κριτήριο για την αξιοποίησή τους παραμένει η ασφάλεια και όχι η απόδοση της επένδυσης, σημειώνει ο Χουάν Ζεμίν από το EastChinaNormalUniversity. Εξάλλου, όπως λέει, η Κίνα δεν είναι καν σε θέση να βοηθήσει την Ευρώπη:


"Οι συνολικές οικονομικές επιδόσεις της Κίνας είναι γιγαντιαίες. Η εικόνα αλλάζει όμως εάν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός. Η Κίνα παραμένει μια φτωχή χώρα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά τα 5.000 δολάρια ετησίως. Στην Ευρώπη είναι 10πλάσιο. Δεν είναι λοιπόν ρεαλιστικό να βοηθήσει η Κίνα την Ευρώπη".


Τι αντάλλαγμα ζητούν οι Κινέζοι;


Οι Ευρωπαίοι πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τις δικές τους δυνάμεις, υποστηρίζει και ο Έμπερχαρντ Σαντσνάιντερ. Η σταθερότητα της Ευρώπης βέβαια, είναι μείζονος σημασίας και για τους Κινέζους: "Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει γίνει μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και είναι φυσικά προς το συμφέρον της να υπάρχει σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο".


Εξάλλου, όπως λέει, η Ευρώπη έχει γίνει στο μεταξύ ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας ενώ την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι το 1/4 των αποθεματικών της είναι σε ευρώ.


Η Κίνα θέλει και μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη, ωστόσο περιμένει ανταλλάγματα, με βασικότερο να της αναγνωρίσει η Ευρώπη το καθεστώς της οικονομίας αγοράς.


Στην πρόσφατη συνάντηση των υπ. Οικονομικών του G20 μάλιστα Κίνα, Βραζιλία και Ινδία εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν το ΔΝΤ για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: