Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εκτός τόπου & χρόνου: Λεφτά υπάρχουν, λείπει εμπιστοσύνη…

Όταν ο υποτίθεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτός τόπου και χρόνου μιλώντας ωσάν να μας επισκέφθηκε από άλλο πλανήτη, τότε δεν θέλει και πολύ φιλοσοφία για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι το μέλλον της Ένωσης δεν είναι ρόδινο, με την κρίση χρέους να αποτελεί προσχηματική μόνο δικαιολογία…


Τι είπε όμως ο απίθανος «πρόεδρος» της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον οποίον πολύ αμφιβάλουμε ότι θα σήκωνε το τηλέφωνο να τον καλέσει ο Χένρι Κίσιντζερ όσο σημαντική κι ήταν η κρίση που θα αντιμετώπιζε (σ.σ. ο εν λόγω είχε αναρωτηθεί ποιον μπορεί να καλέσει σε περίπτωση κρίσης, σε ένα ευφυολόγημα με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης);

Ουσιαστικά, ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους δεν αποτελούν την κύρια αιτία για την κατάσταση στασιμότητας της οικονομίας στην ΕΕ! «Η τρέχουσα ύφεση, ή μάλλον στασιμότητα, οφείλεται πρωτίστως όχι στις πολιτικές λιτότητας, αλλά στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών στην ευρωζώνη», είπε ο Βαν Ρομπέι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στη Γαλλία. Δηλαδή, το ότι δυσκολεύονται πλέον να καταναλώσουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, δεν οφείλεται στη μείωση του εισοδήματός τους αλλά στο ότι… δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη!


«Συχνά σε αυτήν την συνέλευση ακούω να λέγονται πολλά για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας, αλλά πολύ λίγα για το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι αναπόφευκτη, αναπόφευκτη σε πολλές χώρες», επέμεινε ο Ρομπέι. Τα ευρωομόλογα, σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της ΕΕ, υπέρ των οποίων τάσσονται πολλοί ευρωβουλευτές ως μια λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, «δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία, αυτά τα δύο πάνε μαζί».


Κι επειδή αδυνατεί να καταλάβει ακόμα στο που οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, να λέγαμε μήπως μετά από το ισχυρό σοκ και το θανάσιμο κίνδυνο που διέρχεται η Ευρωζώνη και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, το να παρέμβει η Ένωση ελαφρύνοντας σημαντικά τις χώρες από τα χρέη με τρόπους που έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό, παράλληλα με τη διατήρηση σφικτής οικονομικής πολιτικής, ώστε να αισθανθεί πραγματικά ο Ευρωπαίος πολίτης ότι υπάρχει φως «στην άκρη του τούνελ»;


Διότι αν δεν το έχει ακούσει πάλι, ή αν το έχει λησμονήσει, στις αγορές τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η αποκαλούμενη ψυχολογία. Κακή ψυχολογία σημαίνει «σεντούκι» για τα ελάχιστα χρήματα και… στάσης εμπορίου. Καλή ψυχολογία σημαίνει ότι το όποιο χρήμα κινείται στην αγορά. Αναρωτιόμαστε εάν θα δυσκολευθεί να απαντήσει σε ενδεχόμενη ερώτηση ποια από τις δυο ανωτέρω αναφορές αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: