Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

"Μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα" αν και τα πράγματα είναι πολύπλοκα (Γιούνκερ)

Συνέντευξη στη Deutsche Welle παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ στην οποία και αναφέρθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, μετά και την κυβερνητική αλλαγή σε Ιταλία και Ελλάδα.




και άλλες, και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, στην Πορτογαλία όχι απογοητευτικά. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, αλλά μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα, εάν η Ελλάδα καταβάλει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευτεί και στις οποίες τη δεσμεύσαμε. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος, δεν κινείται κανείς μόνος του στο δρόμο αυτό».


Επίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον στο Βερολίνο, αλλά και τη συνεχιζόμενη διαμάχη Γερμανίας – Μεγ. Βρετανίας για τη διαχείριση της κρίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι αναγνωρίζει μεν στους Βρετανούς το δικαίωμα να μας εφιστούν την προσοχή στα καθήκοντά μας καθώς «Είναι μέλη της ΕΕ και δεν θα μου άρεσε ένα διαχωριστικό τείχος μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης και των 10 ευρωπαϊκών κρατών που δεν είναι μέλη της. Αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των Βρετανών, και πρέπει να το κάνω, στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό τους έλλειμμα είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Οι Βρετανοί έχουν ένα χρέος, το οποίο είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά κατά υπαγορεύσεων από εκείνους που τα κάνουν λιγότερο καλά από εμάς».


Πώς αξιολογεί ο επικεφαλής του Eurogroupτην κατάσταση στην Ιταλίας και τις προοπτικές της οικνομίας της μετά και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Μόντι;


«Πιστεύω ότι αφότου ο κ. Μόντι ανέλαβε τα ηνία, έχουν βελτιωθεί οι προϋποθέσεις να θέσει η Ιταλία –όχι αμέσως, αλλά με προοπτική, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα- την κρίση χρέους της υπό έλεγχο. Γνωρίζω τον κ. Μόντι εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, καθότι ήταν Επίτροπος στις Βρυξέλλες. Είμαι της άποψης ότι το θέμα δεν διευθετείται απλώς μέσω της αλλαγής πρσώπων στην ιταλική κυβέρνηση. Η Ιταλία χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια. Και πιστεύω ότι ο κ. Μόντι είναι ο κατάλληλος εμπνευστής αυτής της συλλογικής προσπάθειας».


Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλες τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ελληνικό πρόβλημα δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πρόκληση έγκειται στο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουν χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια: