Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν ότι θέλουν να δεσμεύσουν από τώρα την κυβέρνηση Σαμαρά

Χάρτινες απειλέςΑυξάνονται οι πιέσεις για τις έγγραφες δεσμεύσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, ότι η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δεν αρκεί, αλλά χρειάζονται οι υπογραφές όλων των κομμάτων που έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.




Σε ερώτηση όμως Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί απαιτείται η υπογραφή Σαμαρά, ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης όταν έρθει στην κυβέρνηση. Αποκάλυψε δηλαδή ότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι τόσο οι “εγγυήσεις”, όσο η αντιμνημονιακή πολιτική του Σαμαρά κι αυτά που θέλει να κάνει ως πρωθυπουργός. Θέλουν δηλαδή να τον “τσαλακώσουν” πολιτικά και να βάλουν την κυβέρνηση της ΝΔ υπό την υψηλή τους εποπτεία.


Δηλώσεις Κρανιδιώτη


«Χάρτινη απειλή» χαρακτήρισε σήμερα στο μεταξυ τα περί μη εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ, ο Φαήλος Κρανιδιώτης μιλώντας στον εκμπομπή του ΣΚΑΙ, “Πρώτη Γραμμή” των Λυριντζή Οικονόμου. «Να μην υπογράψει» είπε και ο Γιάννης Μανώλης στη ΝΕΤ.


“Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνει ο κ. Σαμαράς και θα έπρεπε να επιμείνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Σαν Έλληνας που έρχονται και μου ζητάνε ταπείνωση και ξέρω ότι αυτό μπορεί να είναι αφετηρία και για άλλα πράγματα, για την 7η δόση. Τι θα μας ζητήσουν; Να καμφθούμε σε σχέση με τα Σκόπια, με την Τουρκία;… Δεν είναι ευρωπαϊκή αξία η υποταγή ούτε ο εξευτελισμός. Αυτή τη στάση θα έπρεπε να τηρήσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Αν δεν πατήσεις αυτό το φρένο θα ζητήσουν και κάτι άλλο και κάτι άλλο ….κλπ. Πιστεύω ότι είναι μια χάρτινη απειλή αυτό για την 6η δόση. Εγώ έχω και την αίσθηση ότι όλο αυτό έχει ελληνική προέλευση. Ότι κάποιος από εδώ το τροφοδοτεί. Γιατί νομίζουν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ότι να στριμώξουν τον κ. Σαμαρά, να τον ταπεινώσουν ενδεχομένως, ώστε να έχει απώλειες….Αν ήταν στη θέση του κ. Σαμαρά οι κ. Βενιζέλος ή ο κ. Χρυσοχοΐδης ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα συντασσόμουν μαζί τους….”, είπε μεταξύ άλλων, ο Φαήλος:


Δηλώσεις Κουβέλη


Να μην υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «καθ’ υπέρβαση απαίτηση» των δανειστών. Όπως είπε σε δηλώσεις του, ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται περαιτέρω απαιτήσεις από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.


Γερμανικός Τύπος


Αναφορές στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων που ζητάνε οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα κάνει ο γερμανικός Τύπος. «Ο Σαμαράς πρόσωπο-κλιδί στο δράμα του χρέους» γράφει χαρακτηριστικά η Badische Zeitung.


Σύμφωνα με τη Deutche Welle, ο γερμανικός Τύπος ασχολείται με την υπογραφή των εγγυήσεων και τη στάση του προέδρου της ΝΔ.


«Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων» τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά» σημειώνει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα» είναι ο τίτλος του N24.


«Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει» είναι ο τίτλος στην Badische Zeitung.


«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί» γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη» προσθέτει
 
Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισαν ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».«Για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη πρέπει όλα τα κόμματα να δώσουν τη γραπτή τους συναίνεση και αυτό είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: