Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ετοιμότητα της ΕΚΤ..

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και 7 πριν το τέλος της εφιαλτικής, σε όλα τα μέτωπα, χρονιάς για την Ελλάδα έχουν απομείνει με τους επενδυτές να εξαφανίζονται ημέρα με την ημέρα και τους όγκους συναλλαγών να κατεβαίνουν όλο και πιο πολύ, στη σκιά και της εικόνας αποσύνθεσης που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, με το ΓΔ να βρίσκεται στα χαμηλά περίπου 18 ετών και τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να διαμορφώνονται στο εντυπωσιακό 54%.



Στα ακόμη πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, πέραν των πραγματικά πολύ χαμηλών τζίρων που αναμένουμε, εκτός μεγάλου απροόπτου, σήμερα και ειδικά αύριο, το “trading” και οι διακυμάνσεις σε συγκεκριμένα τραπεζικά χαρτιά και επιλεγμένες μετοχές του FTSE / ASE 20 είναι το πιο πιθανό να συνεχιστούν, με το ζητούμενο να παραμένει φυσικά μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή, για αρχή, υψηλότερα πολύ σημαντικών επιπέδων (680 – 690 μονάδων για αρχή). Βέβαια τονίζουμε συνεχώς ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα (όσον αφορά τη μέσο – μακροπρόθεσμη τάση), γεγονός που συνάγει με την πιθανότητα μια μεγάλης αντίδρασης και σταδιακής βελτίωσης του κλίματος κατά τους επόμενους μήνες και ειδικά μέσα στο πρώτο 6μήνο της επόμενης χρονιάς, 2012.


Οι τελευταίες πληροφορίες και η Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών……


Καθημερινές φαίνεται να είναι οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις στο πολύ κρίσιμο ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν συνεχώς ότι παρά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε διάφορά μέτωπα (πράγμα απόλυτα φυσιολογικό), οι διαπραγματεύσεις παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση. Μάλιστα, όπως είχαμε εκτιμήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το PSI+ (σε αντίθεση με τα όσα πιστεύαμε στην πρώτη συμφωνία του Ιουλίου για κούρεμα 21%, όπου όπως τελικά δεν ολοκληρώθηκε το κούρεμα) πιστεύουμε ότι η συμφωνία για το ονομαστικό κούρεμα 50% τελικά θα επιτευχθεί και το ελληνικό χρέος θα ελαφρυνθεί σε ένα σημαντικό βαθμό, επιτρέποντας τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της χώρας.


Στα των επιμέρους λεπτομερειών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να επιτευχθεί τελικά συμφωνία για την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο Βρετανικό δίκαιο, κάτι το οποίο αποκλείει θεωρητικά νέο haircut στο μέλλον, ενώ και στο ζήτημα των επιτοκίων, όπως είχαμε αναφέρει και στα τελευταία σχόλια να μικραίνει συνεχώς η διαφορά, ενώ και εδώ θεωρείται ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.


Πέραν όμως των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στα προηγούμενα σχόλια μας, νέες διαπραγματεύσεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, με τις τράπεζες να αναζητούν και την ελληνική κυβέρνηση να μην το αποκλείει μια πιο “soft” λύση στο πρόβλημα, με έκδοση από κοινού κοινών και προνομιούχων μετοχών, μειώνοντας έτσι σε ένα βαθμό το dilution των παλαιών μετόχων. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τραπεζών, οι πραγματικά πολύ μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που υπάρχουν σε συνδυασμό με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση τους στο Χ.Α. καθιστούν τα πράγματα υπερβολικά δύσκολα. Πάντως κλείνοντας θα επαναδιατυπώσουμε δύο βασικά σχόλια τα οποία έχουμε κάνει:


Πρώτον, ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των τραπεζών, αφού σε καμία περίπτωση μια χώρα που βιώνει μια τόσο σοβαρή κρίση δε θα καταφέρει να εξέλθει της κρίσης με δημόσιου χαρακτήρα πιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι ένα από τα πολύ μεγάλα ζητούμενα για την ελληνική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή τα θέματα ρευστότητας, όπου τα πράγματα είναι πραγματικά εφιαλτικά στην οικονομία. Πάντως όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα παραμείνουν ιδιωτικές, κάτι το οποίο ουσιαστικά έχει επιβεβαιώσει και το ΥΠΟΙΚ στις δηλώσεις του.


Δεύτερο, σε κάθε περίπτωση και αμιγώς χρηματιστηριακά οι μέτοχοι των τραπεζών θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα σημαντικά προβλήματα, τα οποία όπως συνεχώς αναφέρουμε, ακόμη και αν αποφευχθούν τα χειρότερα θα οδηγήσουν (τα επόμενα χρόνια - μήνες) σε πολύ χαμηλότερες χρηματιστηριακές αποδόσεις σε σχέση με αυτές επιλεγμένων μη – τραπεζικών μετοχών, οι οποίες και κρίνουμε ότι θα πρωταγωνιστούν στον επόμενο ανοδικό χρηματιστηριακό κύκλο.


Ούτε δύο μήνες και η ΕΚΤ “δείχνει τα δόντια της”…..


Σε ένα σύντομο σχόλιο για την κρίση χρέους συνολικά στην Ευρώπη θα επαναδιατυπώσουμε την άποψη μας ότι τελικά αυτή θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά με τη συνδρομή της ΕΚΤ κατά τους επόμενους μήνες, ενώ παρά τις δηλώσεις Ντράγκι στις οποίες προσπαθεί, για άλλους πολιτικούς λόγους, να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών σε θέματα νομισματικές χαλάρωσης, αυτά θεωρούμε ότι είναι προ το πυλών και θα ενεργοποιηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο το 2012, ακόμη και αν η παρωδία των ευρωπαίων ηγετών συνεχιστεί. Έτσι ανεξαρτήτου των αντιδράσεων στη χθεσινή, ομολογουμένων πολύ σημαντική κίνηση χορήγησης μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες, οι δύο μειώσεις επιτοκίων, η μια σημαντική συμφωνία με τη FED για τη χορήγηση ρευστότητας σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες και η χθεσινή κίνηση, σε λιγότερο από δύο μήνες, αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ με τον Ντράγκι είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.


Όσον αφορά τις τράπεζες, εδώ έχουμε μια εικόνα πραγματικά αποκάλυψης, με απώλειες 81%. Αναφορικά με τα καυτά θέματα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές κατά τις επόμενες ημέρες του 2011 και κυρίως κατά τις πρώτες τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες του 2012, αυτά δε θα είναι άλλα από την κρίση χρέους της Ε.Ε., η οποία, όπως έχουμε εκτιμήσει αναμένουμε να χτυπήσει κόκκινο το πρώτο δίμηνο του 2012 (αν και πιστεύουμε ότι τελικά θα βρεθεί λύση) και τα ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ή 100δις ευρώ και στα πλαίσια αυτού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου είναι ξεκάθαρο ότι αν και αναζητείται μια πιο “soft” λύση, να περιοριστούν οι έτσι και αλλιώς μεγάλες συνέπειες στους ισολογισμούς των τραπεζών, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: