Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Σε ποιά σκάνδαλα «σκόνταψαν» Γερμανοί πολιτικοί




Δεν υπάρχει τίποτα που να οργίζει περισσότερο τους Γερμανούς από την υποψία για τον πλουτισμό ενός πολιτικού. Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί αγνόησαν στο παρελθόν αυτή την... «ευαισθησία» και εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.







Τα σκάνδαλα στα οποία βρέθηκαν αναμεμειγμένοι Γερμανοί πολιτικοί τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολλά και ποικίλα. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε «σκοντάψει» σε υπόθεση «μαύρων ταμείων» του κόμματός του, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Μπγερν ΄Ενγκχολμ σε υπόθεση παρακολούθησης αντιπάλων και πιο πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ στο «copy paste σκάνδαλο» γύρω από την διδακτορική του διατριβή.


Τίποτα όμως δεν εξοργίζει τους Γερμανούς πολίτες περισσότερο από έναν πολιτικό για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι πλούτισε χάρη στο αξίωμά του. Αν και οι επαγγελματίες πολιτικοί δεν απολαμβάνουν καλής φήμης η γερμανική κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα αυστηρή όταν πρόκειται για τέτοιου είδους ζητήματα.


Πριν από χρόνια ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών Γκίντερ Κράουζε απασχολούσε καθαρίστρια, η οποία λάμβανε επίδομα ανεργίας και λίγο αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ή το 2002 ο τότε υπουργός Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ έχασε το χαρτοφυλάκιό του λόγω των στενών σχέσεων με σύμβουλό του σε θέματα δημοσίων σχέσεων, από τον οποίο δέχθηκε ως δώρο ακριβά κοστούμια.


Πρώτα το προσωπικό συμφέρον;


Κάθε νέα αποκάλυψη επιβεβαιώνει την προκατάληψη των Γερμανών ότι οι πολιτικοί προτάσσουν το προσωπικό συμφέρον. Ίσως για αυτό το λόγο οι πολίτες να πιστεύουν ότι οι πολιτικοί έχουν υψηλά εισοδήματα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος είχε πει πριν από χρόνια σε συνέντευξη ότι κάθε διευθυντής υποκαταστήματος τραπέζης βγάζει περισσότερα από εκείνον, που ήταν τότε πρωθυπουργός στην Κάτω-Σαξονία.


Στο κρατίδιο Σαξονίας-Ανχαλτ στην ανατολική Γερμανία ένας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί, διότι επέμενε κατά την «μετάθεσή» του από την πρωθυπουργία δυτικού κρατιδίου να πληρώνεται με τον ανώτερο μισθό της δυτικής Γερμανίας. Ας σημειωθεί ότι μετά από χρόνια ο εν λόγω πρωθυπουργός δικαιώθηκε διαδικαστικά. Όμως η πολιτική του σταδιοδρομία είχε τότε ήδη τελειώσει.


Διέξοδος η συγγνώμη

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι απαιτήσεις που έχουν οι Γερμανοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εδώ όμως υπήρξαν….παραστρατήματα παρά το γεγονός ότι τα κόμματα αντιδρούν με ιδιαίτερη προσοχή σε κατηγορίες κατά του ανώτατου άρχοντα της χώρας ιδίως όταν δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις.


Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοχάνες Ράου έδειξε πως ακόμα και ένας πρόεδρος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο από το παρελθόν. Όταν κατηγορήθηκε ότι ως πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας χρησιμοποιούσε αεροσκάφος της τράπεζας του κρατιδίου για ταξίδια που αφορούσαν κομματικές δραστηριότητες, παραδέχθηκε δημόσια «ενδεχόμενα λάθη» του και ζήτησε συγγνώμη.


Πολιτικοί διαφόρων κομμάτων στήριξαν τότε τον Γιοχάνες Ράου, διότι στο κάτω-κάτω διακυβεύονταν και το κύρος του αξιώματος και κατά συνέπεια και η φήμη της Γερμανίας. Ένας από τους λίγους που ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να «αποσύρουν» τον Γιοχάνες Ράου από την Προεδρία ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: