Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

Αρχίζει η, στον αστερισμό Αμχέτ Νταβούτογλου, νεο-οθωμανική Τουρκία να έχει σοβαρά προβλήματα με άλλον έναν ακόμη γείτονά της, τον ισχυρότερο:




Μετά την πυραυλική κρίση στην Κούβα, τον Οκτώβριο του 1962, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στοχοποιείται με πυρηνικά όπλα από την Ρωσία, η οποία δείχνει έτσι την αντίδρασή της στην ΝΑΤΟική αντιπυραυλική ασπίδα.


«Σε μια στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων για το ζήτημα της αντιβαλλιστικής άμυνας γενικότερα, η εγκαινίαση του συστήματος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δικαιολογεί τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Ρωσία, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Η Ρωσία, από πέρσι είχε ανακοινώσει ότι θα τοποθετήσει βλήματα Iskander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ με στόχο το αντιβαλλιστικό ραντάρ της Πολωνίας, και το ίδιο αποσαφήνισε πως θα πράξει και για οποιαδήποτε άλλη χώρα συμπεριφερθεί ανάλογα, της Τουρκίας βεβαίως μη εξαιρουμένης.


Υπενθυμίζεται πως για την περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ, τοποθετήθηκαν από τη Μόσχα τακτικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές Iskander-M. Για την Τουρκία τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στοχοποιηθεί με μεσαίου (MRBM) ή μεγάλου βεληνεκούς (ICBM) βλήματα.


Το τουρκικό ραντάρ που αποτελεί μέρος του συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί απλώς να αναχαιτίσει βλήματα σε μεγάλο ύψος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας σε περίοδο κρίσης, δηλαδή και εναντίον της Ελλάδος.


Η συνέχεια αναμένεται να έχει ιδιαίτερο διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον.


Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών υπαινίχθηκε την στοχοποίηση, από βαλλιστικά βλήματα, του τουρκικού αντιβαλλιστικού ραντάρ που εγκαταστάθηκε από το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαλάτειας πριν από έναν μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: