Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι 15 προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τη δόση

Με τη χώρα να περνά τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας της και την κυβέρνηση να πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πάρει μια σειρά από μέτρα, όλα δείχνουν να κρέμονται από μία κλωστή. Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου πρέπει να βρει τη φόρμουλα για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και να ψηφίσει το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με περικοπές 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να δικαιούται να εισπράξει την πρώτη δόση, εφόσον το νέο δάνειο εγκριθεί. Δημοσίευμα των Νέων αναφέρει πως θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να γίνουν δεκαπέντε κινήσεις για να πάρει η Ελλάδα η τη δόση.


Να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλους τους μεγάλους φορολογούμενους ώστε να καλυφθούν οι σχετικοί στόχοι που είχαν τεθεί για τα τέλη του 2011.

Να ψησιστούν και να εφαρμοστούν μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων.

Να γίνει αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του Ταμείου Ελληνικής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες που θα υπαχθούν στη διαχείρισή του θα λειτουργούν σε εμπορική βάση και θα επιστραφούν στο τέλος σε ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά και να διαχειρίζεται τις μη βιώσιμες τράπεζες.

Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του κλάδου καταθετών του ελληνικού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Να κλείσουν μικρά Ταμεία ειδικού σκοπού ΟΕΚ, ΟΕΕ.

Να καταργηθούν οι περιορισμοί σε 20 κλειστά επαγγέλματα (γιατροί, οδοντίατροι, όμιλοι γιατρών και οδοντιάτρων, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, μονάδες αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών, κέντρα φυσικοθεραπείας, κέντρα αισθητικής, επιχειρήσεις υπηρεσιών αδυνατίσματος, φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, αναλογιστές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά συμβουλευτικά γραφεία για θέματα εργασίας, τουριστικοί οδηγοί, μεσίτες ακινήτων).

Μέσω υπουργικής απόφασης να ορίζει την τιμή της άδειας για τις οδικές μεταφορές.

Να ψηφιστεί νόμος - πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων.

Υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος (σ.σ. τα 500 ευρώ στους επαγγελματίες).

Υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή

Να περάσει όμος για την εφαρμογή του μισθολογίου στη γενική κυβέρνηση και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών από την 1η Νοεμβρίου 2011.

Υπουργική απόφαση για τη μείωση σε 2 τις ημέρες του χρόνου μεταφοράς από τη ΔΕΗ των εσόδων του φόρου περιουσίας.

Έκδοση εκκρεμών υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο και τη συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Αναθεώρηση του μηχανισμού της «θετικής λίστας» φαρμάκων (σ.σ. που εγκρίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία) για την πραγματοποίηση εξοικονομήσεων 250 εκατ. ευρώ.

Ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο την εξοικονόμηση 2,9 δισ. ευρώ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: