Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινάω το κείμενο μου με την παραδοχή ότι δεν είμαι ούτε πολιτικός αλλά ούτε και οικονομολόγος .


Είμαι απλά ένας σκεπτόμενος ( ακόμα ) πολίτης αυτής της χώρας .


Αφορμή για το σημερινό μου σημείωμα οι Φάκελοι του Παπαχελά και συγκεκριμένα μια πρόταση ενός από τους συμμετέχοντες στο ρεπορτάζ του ( συγχωρήστε με αλλά δεν συγκράτησα το όνομα του ) που είπε :

Οι αγορές δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές , δεν είναι ούτε ηθικές ούτε ανήθικες αλλά είναι απλά αγορές .

Κάθισα και το σκέφτηκα ψύχραιμα , αποστασιοποιήθηκα τόσο όσο για ξεφύγω από το κλισέ : κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος , ένα κλισέ που πολυφορέθηκε την περίοδο που τα γνωστά μας spreads τράβαγαν την ανηφόρα και ξεπερνούσαν την μιά κορυφή μετά την άλλη , σκέφτηκα λοιπόν ποιός ο λόγος ύπαρξης των αγορών ;

Το κέρδος φυσικά .

Είναι το κύριο συστατικό της ύπαρξης των .

Χωρίς κέρδος , αγορές δεν υφίστανται .

Ας έρθουμε τώρα στην επικεφαλίδα μου .

Τι διδάσκει το ποδόσφαιρο την πολιτική .

Ένας τίτλος που ίσως σας ξενίσει αλλά αν έχετε το κουράγιο να διαβάσετε μέχρι τέλους θα καταλάβετε τι εννοώ .

Ας υποθέσουμε πως έχουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα , ένα ντέρμπυ , όπου η μιά ομάδα είναι οι αγορές και αντίπαλος της είναι το euro ή καλλίτερα ο ασθενής κρίκος του euro , η Ελληνική οικονομία .

Σκοπός και των δύο είναι να κερδίσουν .

Θεμιτό ;

Θεμιτότατο .

Και γίνεται ο αγώνας και η ομάδα της Ελληνικής οικονομίας χάνει με 11 – 0 ( μνημόνιο Ι , μεσοπρόθεσμο , μνημόνιο ΙΙ , εφαρμοστικοί νόμοι κλπ κλπ ) .

Και έρχεσαι τώρα εσύ ο φίλαθλος , οπαδός , αρρωστάκι της ομάδας και τρελαίνεσαι .

Τι έγινε ρε παιδιά ; αναρωτιέσαι

Μέχρι πριν λίγο καιρό ρίχναμε τα γκολάκια μας ( τα ομόλογα μας μια χαρά πουλιόντουσαν στις αγορές και είχαμε και πιστόλι στο τραπέζι άμα λάχει ) και είχαμε και άμυνα γρανίτη ( εορτοδάνεια , διακοποδάνεια κλπ ) και την περνάγαμε φίνα .

Τώρα τι έγινε και γύρισε τούμπα ο κόσμος ;

Και 'κει που είσαι σαλεμένος που ξαφνικά βρέθηκες στο -20 από την κορυφή του πρωταθλήματος αρχίζεις να κάνεις την ανάλυση .

Θυμάσαι τον προηγούμενο προπονητή που ζητούσε απεγνωσμένα να σφίξουμε τα ζωνάρια στην ομάδα και να πέσουμε με τα μούτρα στην προπόνηση , που καλούσε και τους αναπληρωματικούς να βοηθήσουν αλλά αυτοί περί άλλων τύρβαζαν και όχι μόνο δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αλλά ζητούσαν και μεταγραφές ( λεφτά υπάρχουν ) .

Και μετά θυμάσαι και τον προπονητή της ήττας ( 11 – 0 μην το ξεχνάμε , βαρύ σκορ , η απόλυτη ξεφτίλα ) και αρχίζεις και αναρωτιέσαι :

για να χάνουμε με τόσο βαρύ σκορ πρέπει ή ο προπονητής να είναι άσχετος ή οι παίκτες είναι άχρηστοι ή κάποιος από τους δύο πουλημένος ( μπορεί και οι δύο ) .

Ουπς .

Τι είπες τώρα μεγάλε ;

Γίνονται τέτοια πράγματα ;

Δυστυχώς φαίνεται πως γίνονται .

Και τώρα πρέπει το ΔΣ της ομάδας ( εκλογικό σώμα ) πρέπει να αποφασίσει για νέο προπονητή με νέους παίκτες .

Πολλοί οι υποψήφιοι αλλά εγώ ξεχώρισα έναν , που μου υποσχέθηκε πέρα από την αγωνιστική και βαθμολογική ανάκαμψη , αν τον διαλέξουμε για νέο κόουτς , να ερευνήσει πως φτάσαμε σε αυτό το 11 – 0 , να βρει τους ενόχους και να τους στείλει στον εισαγγελέα είτε ήταν άχρηστοι , είτε πουλημένοι .



ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ( άρρωστος οπαδός της Εθνικής Ελλάδος )



Δεν υπάρχουν σχόλια: