Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Η BRICS ετοιμάζει παγκόσμιο οικονομικό πραξικόπημα..

Η Ρωσία και οι εταίροι της στην ομάδα BRICS – Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – επιδιώκουν την αλλαγή των κανονισμών παιχνιδιού στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και το παγκόσμιο εμπόριο γενικά.


Αυτή η θέση έχει αντικαθρεπτιστεί στη Διακήρυξη του Δελχί, που υιοθετήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη βάσει των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Όπως μεταδίδει η «Φωνή της Ρωσίας», οι Πρόεδροι των πέντε χωρών δεν είναι ικανοποιημένοι από τους βραδείς ρυθμούς μεταρρύθμισης των ποσοστώσεων στον ΠΟΕ.

Και απαίτησαν ήδη από φέτος να δοθούν στους «πέντε» περισσότερες ψήφους στο Ταμείο. Στη Διακήρυξη του Δελχί τονίζεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ταμείου εξαρτάται από το αν θα παραχωρηθούν ίσα δικαιώματα σε όλα τα μέλη του. Κατά την άποψη του εμπειρογνώμονα Μαξίμ Μπρατέρσκι, οι χώρες BRICS δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν το γεγονός ότι η Δύση αγνοεί τη συμφωνία για την ανακατανομή των ψήφων υπέρ των χωρών με ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές. Εκτός αυτού, το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται ταχέως και σταθερά:

«Το ζήτημα, - λέει ο εμπειρογνώμονας, δεν εμφανίστηκε ούτε σήμερα ούτε χθες. Πριν 2-3 χρόνια οι χώρες BRICS είχαν ανακινήσει θέμα στη G20 σχετικά με το ότι στο σύστημα διεύθυνσης του ΔΝΤ οι οικονομίες τους εκπροσωπούνται δυσανάλογα με το κύρος και τη δύναμή τους. Η θέση υπέρ της ανακατανομής των ποσοστώσεων ήταν αρκετά συντονισμένη και ισχυρή και άρχισε η κίνηση με την πρόσθεση λίγων ψήφων και μετοχών στην Κίνα και την Ινδία. Η Ρωσία κατ΄ αρχήν τίποτα δεν κέρδισε από αυτό. Αυτή η διαδικασία πραγματικά προχωρεί βραδέως. Πιθανώς, είναι δίκαιο το ότι οι χώρες BRICS θα ήθελαν πιό αποφασιστική ανακατανομή των ποσοστώσεων».

Οι ηγέτες της BRICS ανησυχούν και για τους βραδείς ρυθμούς μεταρρύθμισης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και τόνισαν την ανάγκη της εξέλιξής της - από θεσμό μεσάζοντα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου σε ένα μηχανισμό, ο οποίος ενθαρρύνει μια ισότιμη εταιρική σχέση. Αυτό θα συμβάλει στην πιό επιτυχή επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και στο ξεπέρασμα του καθιερωμένου εδώ και μερικές δεκαετίες διαχωρισμού των μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας σε δωρητές και δέκτες.

Η Σύνοδος Κορυφής στο Νέο Δελχί κατηγόρησε τις πλούσιες χώρες ότι ακριβώς η πολιτική τους είναι που αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι ηγέτες της BRICS, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική παρέχει μονομερή πλεονεκτήματα στην πλούσια Δύση και βάζει εμπόδια στο δρόμο ανάπτυξης του υπόλοιπου μέρους του κόσμου. Σε αυτό το φόντο οι «πέντε» έκαναν σοβαρό βήμα προς ένα πολυπολικό νομισματικό σύστημα. Η ρωσική Vnesheconombank και παρόμοια ιδρύματα από άλλες χώρες της ομάδας έχουν υπογράψει συμφωνία αμοιβαίου δανεισμού σε εθνικό νόμισμα. Αυτό θα μειώσει το μερίδιο του δολαρίου στις αμοιβαίες πληρωμές, θα μειώσει τα ρίσκα που δημιουργούνται από τις απότομες αυξομειώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την πρόσθεση δολαρίων σε μετρητά στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η οικονομική Συνεργασία των "πέντε" πάνω σε αυτή τη βάση θα της δώσει τη δυνατότητα να ιδρύσει δική της Τράπεζα Ανάπτυξης. Αυτή η θέση των BRICS έχει περιληφθεί στη Διακήρυξη του Δελχί. Όμως, η πρόσβαση στην τράπεζα θα είναι ανοικτή και για τις φτωχές χώρες, πράγμα που θα τις βοηθήσει να βελτιώσουν την υποδομή τους, και να επιλύσουν το πρόβλημα των τροφίμων και της τεχνολογικής τους καθυστέρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: