Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Πόσο εύκολο είναι να εγκαταλείψουμε το ευρώ;

Ας υποθέσουμε πως μια κυβέρνηση το αποφάσισε.

Και ας υποθέσουμε πως δεν λαμβάνει υπόψη της το νομικό μέρος που απαιτεί 180 ψήφους στη βουλή και δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού αυτά πάνε πακέτο (έτσι κι αλλιώς ποιος κοιτάει τους νόμους στην Ελλάδα). Θα πρέπει:Να τυπώσουμε δραχμές (θα μας πάρει 2 – 3 μήνες).
Να επιβάλουμε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (μπορεί να γίνει άμεσα).
Να φτιάξουμε άμεσα μια νέα, αποτελεσματική και δίκαιη δημόσια υπηρεσία για να ελέγχει όταν κάποιος θέλει να εισάγει κάτι, αν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της οικονομίας αφού δεν θα έχουμε συνάλλαγμα για να εισάγουμε ό,τι θέλουμε (βάλε μερικά χρόνια για να φτιάξουμε κάτι που να λειτουργεί ικανοποιητικά)
Να δεκαπλασιάσουμε τις τελωνιακές μας υποδομές (πλέον δεν θα είμαστε στην ενιαία αγορά)
Να βρούμε δανεικά για τις εισαγωγές των πρώτων μηνών (με επιτόκιο 2000% σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα).
Να μειώσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις είτε άμεσα είτε μέσω πληθωρισμού αφού δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα.
Να αντιμετωπίσουμε τον πανικό του κόσμου που θα μαζέψει ό,τι ευρώ και εισαγόμενο προϊόν υπάρχει διαθέσιμο.
Να πείσουμε τους προμηθευτές πετρελαίου και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης να μας πουλάνε με πίστωση όσο διαρκεί η μετάβαση. (Είμαι σίγουρος πως θα καταλάβουν ότι παρά την άρνησή μας να πληρώσουμε τους άλλους σε εκείνους θα φερθούμε διαφορετικά και εν καιρώ θα πάρουν τα χρήματά τους.)
Να βρούμε τρόπο να διατηρήσουμε αξιόμαχο στρατό για τους εξ’ ανατολών γείτονες. Δηλαδή να έχει καύσιμα και ανταλλακτικά για περίπτωση πρόκλησης.
Να διατηρήσουμε την κοινωνική ειρήνη κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ δύσκολου εγχειρήματος.

Εσείς τι λέτε. Θα τα καταφέρουμε;
Εγώ θεωρώ πως δεν θα φύγουμε από το ευρώ γιατί απλούστατα ακόμη και αν το θέλαμε είμαστε ανίκανοι να εκτελέσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: