Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΗΠΑ: Προχωρούν σε έρευνες για ΟΥΡΑΝΙΟ (!) δίπλα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ένα υπερσύγχρονο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος, προστέθηκε στον στολίσκων των ερευνητικών πλοίων που διεξάγουν σεισμογραφικές έρευνες στη Μεσόγειο. Με μία όμως διαφορά. Το αμερικανικό σκάφος «Ναυτίλος» δεν ψάχνει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο (που ψάχνουν τα άλλα σκάφη) αλλά για ουράνιο.

Οι έρευνες διεξάγονται στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», περίπου 60 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και δίπλα ακριβώς από την κυπριακή ΑΟΖ. 
 Οι κινήσεις του αμερικανικού σκάφους παρακολουθούνται από την κυπριακή κυβέρνηση και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκ. Συλικιώτης δήλωσε ότι οι έρευνες του «Ναυτίλου» «δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην ΑΟΖ, ενδεχομένως να διεξάγει έρευνες σχετικά με το ουράνιο», είπε ο υπουργός..

Την ίδια ώρα η Λευκωσία προχωρεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στη δεύτερη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 με την Noble Energy. Ήδη η αμερικανική αυτή εταιρία έχει εξασφαλίσει τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ, τις υπηρεσίες για μεταφορά υλικού προς την πλατφόρμα και απορριμμάτων της γεώτρησης από τη στεριά. Προκήρυξε επίσης δύο διαγωνισμούς για δοκιμαστικούς έλεγχους της γεώτρησης και για την εξασφάλιση υπηρεσιών ασφαλούς τσιμεντώματος της γεώτρησης, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές, αλλά να υπάρχει δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: