Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ελλάδα, Ισπανία και ΕΚΤ οι πιο επικίνδυνοι παράγοντες για τη διάλυση του ευρώ (WSJ)


Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal: «Το ευρώ κάθεται σε ένα σκαμνί με τρία πόδια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να σπάσουν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ το έλλειμμα της Ελλάδας διευρύνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν, με την Αθήνα για ακόμη μία φορά να προσπαθεί να επιτύχει επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Αναφορικά με την Ισπανία, η WSJ αναφέρει ότι βρίσκεται ακόμη σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η χώρα θεωρεί ότι με το να καθυστερεί να υποβάλει επίσημο αίτημα για πακέτο στήριξης μπορεί να αποφύγει νέα επαχθή μέτρα λιτότητας

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το τρίτο πόδι είναι η ίδια η ΕΚΤ, η οποία πρότεινε την αγορά κρατικών ομολόγων από τις αδύναμες-προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, παρόλο που η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει εκφράσει τη στήριξή της στην πρόταση αυτή της ΕΚΤ, η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου φαίνεται να είναι πρακτικά και πολιτικά δύσκολη. Σύμφωνα με ένα report του περιοδικού Der Spiegel που δημοσιεύθηκε το σαββατοκύριακο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα προβληματικών χωρών, προκειμένου τα spread τους να μην ανέρχονται πάνω από κάποιο όριο. Αυτό που μένει να δούμε τώρα εάν η κ. Μέρκελ θα στήριζε έμπρακτα ένα τέτοιο σχέδιο, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, αλλά θα αποδυνάμωνε την οικονομική θέση της Γερμανίας.
Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, σημειώνεται στο άρθρο, απειλεί ξανά την επιβίωση του ευρώ, με τις αναφορές να προειδοποιούν ότι το χρημαδοτικό κενό της χώρας ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ, και όχι στα 11,5 δισ. που υπολογιζόταν αρχικά, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του προγράμματός της, ώστε να πετύχει τους στόχους της.  Για ακόμη μια φορά, όμως, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια της κ. Μέρκελ, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να εξετάζει την επιβολή του αιτήματος για επιμήκυνση αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: