Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τι συζήτησε ο Σαμαράς με τον Ντράγκι

Δύο «ανάσες» υπό όρους δίνει ο Μάριο Ντράγκι                     Δύο εξαιρετικά κρίσιμα θέματα μπήκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θέματα που τέθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά και βρήκαν ευήκοα ώτα, χωρίς πάντως να υπάρχουν τελικές δεσμεύσεις είναι:
1.Η αφαίρεση από το ελληνικό χρέος του ποσού που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, πράγμα που θα σημάνει μια τεράστια ανάσα για την Ελλάδα αφού θα πληρώνει μικρότερα τοκοχρεολύσια. Ο Μ. Ντράγκι φαίνεται να είδε θετικά αυτό το αίτημα, άλλωστε, πρόκειται για απόφαση που ελήφθη και για τις ισπανικές τράπεζες, οπότε θα ετίθετο θέμα διακριτικής μεταχείρισης.
2.Συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να παραιτηθεί από τα κέρδη και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2016. Η ΕΚΤ κατέχει συνολικά 34 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μια παραίτηση των δικαιωμάτων της θα έδινε «ανάσα» 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη… μαγιά για την επιμήκυνση η οποία θα μπορούσε να γίνει χωρίς να βάλουν τα άλλα κράτη ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 1,4 δισ. από τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχέδιο αυτό είναι στην ουσία αυτό που λέμε τόσο καιρό ως κούρεμα του επίσημου τομέα (Οfficial Sector Involvment) ο οποίος την είχε γλιτώσει στο προηγούμενο κούρεμα.
Τα δύο αυτά αιτήματα της Ελλάδας φαίνεται να αντιμετωπίστηκαν θετικά, ωστόσο, και ο Μ. Ντράγκι έθεσε ως προαπαιτούμενο την τήρηση των δεσμεύσεων σε ότι αφορά τις περικοπές 11,8 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , η οποία κράτησε σχεδόν δύο ώρες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Draghi και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας αλλά και της Ευρωζώνης.
Του εξέφρασα τη στήριξη μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση.
Επέμεινα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Ο κ. Draghi αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας.
 Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Στην ανακοίνωση της  ΕΚΤ αναφέρεται ότι «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και του οικονομικού εκσυγχρονισμού, όμως παραμένουν μεγάλες προκλήσεις».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για την προσήλωση της κυβέρνησης στην επαναφορά του προγράμματος προσαρμογής στο σωστό δρόμο και της συνέχισης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να βάλει την οικονομία της και τα δημοσιονομικά της σε ένα σταθερό βηματισμό» προστίθεται στην ανακοίνωση


Δεν υπάρχουν σχόλια: